Panama reisblogs

Panama, een nieuw pareltje

Michiel80 was er (tot 25 jun 2008) Gepost op 30 mrt 101 reacties

Panama, is een land dat iedereen kent. Niet vanwege de pareltjes in San Blas, de walvissen in de Pacific, de wolkenkrabbers in Panama City of het dichte oerwoud. Nee iedereen kent het van het kanaal. Ook wel een van de wereldwonderen genoemd.
Sinds 2008 vliegt KLM direct vanaf Schiphol naar Panama City en dus is het ineens een stuk toegankelijker geworden.
Wij besluiten in maart 2008 om een nieuw te ontdekken bestemming te zoeken. Er zijn nog weinig reisgidsen te koop, buiten uiteraard de LP.
Met veel gezoek en gepluis (wat natuurlijk een groot deel van de voorpret is) komen we tot een zeer leuke en gevarieerde reis van 2,5 week. In deze twee weken zien we het oerwoud, kanaal, oudheden, eilanden en natuur.
Panama is een smal land en dat is vast de reden dat het kanaal hier gegraven is. Wij beginnen onze reis dan ook direct met een tocht langs het kanaal. We vertrekken in Panama City en rijden parallel aan het kanaal naar Colon. Dit was vroeger een zeer welvarende stad, maar inmiddels is het vervallen en door de hoge werkloosheid zeer crimineel en gevaarlijk geworden, We gaan dan ook voor twee redenen hier naar toe. Allereerst is hier de tweede grootste vrije handelszone ter wereld. Waar dus heerlijk goedkoop geshopt kan worden. Verder ligt het bij een van de grote sluizen die het kanaal kent. Vanuit Colon is het 45 minuten rijden naar Portobello. Een oud stadje dat werd gebruikt door Colulmbus als rustplek. Ook werd hier het geroofde Incagoud verscheept naar Spanje. Vandaar de vele oude forten met mooie intacte kanonnen. We gaan terug vanuit Colon met de trein die door het oerwoud en langs het kanaal rijdt. We stoppen bij een grote sluis, waar we net een Panamax-schip door de sluis zien gaan. Je kan zo dichtbij komen, dat je het gevoel hebt zo op te kunnen stappen.
De volgende bestemming die we aan doen is Gamboa. Een klein dorpje dat inmiddels vooral bekend is vanwege het luxehotel. Dit is ooit gebouwd voor de rijke Amerikanen die hier zaten tijdens de bouw van het kanaal. Inmiddels gerenoveerd biedt het een mooi uitzicht op de rivier en het oerwoud. Ook kan je hier een kabelbaantocht maken door de top van het regenwoud.
Helaas is dit stuk nogal toeristisch en we zijn dan ook aangenaam verrast als we naar de volgende bestemming gaan. Vanaf het kleine vliegveld voor binnenlandse vluchten nemen we een zeer klein propellervliegtuig naar San Blas. Dit is een archipel van 400 eilandjes die bestuurd worden door de Kuna indianen. Deze indianen hechten zeer aan hun eigen leven en staan daarom geen buitenlands bezit toe. Gevolg is dat de meeste eilandjes nog onbewoond zijn. Wij verblijven echter op een klein eiland voor buitenlanders. Na een korte vlucht en een hachelijke landing nemen we de boot naar Kuanidup. Dit piepkleine eilandje is 80m bij 30m en heeft slechts 12 rieten hutjes op een zandvloer. De Kuna beheren het eiland en zorgen voor drie maaltijden. Verder zijn er drie hangmatten en is er een basket gemonteerd tegen een palmboom. Fantastisch om zo ecologisch te verblijven op een klein paradijsje.
Des te groter is het contrast als we weer terug zijn in Panama City. Een stad met vele wolkenkrabbers en moderne restaurants. Leuk is wel de oude stad, waar nog echt de Europese stijl te zien is en er mooi uitzicht is op de wachtende schepen voor het kanaal.
Tot slot verblijven we nog een aantal dagen op Isla San Jose. Dit is een van de Pearl Islands en is alleen te bereiken per privé-vliegtuig. Een korte vlucht over de wachtende schepen en zwemmende walvissen brengt ons op dit privé-paradijs zo groot als Texel. De eigenaren zijn een familie, die helaas overweegt om meerdere hotels te gaan bouwen. Nu is er slechts een resort met 14 cabins. Gebouwd op een klif met uitizicht op zee, waar we vele migrerende walvissen zien. Wat een fantastische ervaring!!
Na twee weken gaan we terug en zijn we zeer verrast, want er zijn heel aardige mensen, lekker eten, bijzondere locaties in zee en in het oerwoud en komen we verrassend weinig toeristen tegen!
Zeker een aanrader!

Michiel80 Positie 31326 (0 p.) Lid sinds 29-03-2010 Foto's en tips: 37 Blogs: 3 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Kuanidup
blogfoto nr. 2
Portobello
blogfoto nr. 3
Panamax bij de Gatun Locks
blogfoto nr. 4
Toucan op Isla san Jose
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog & tand om tand met haaien
2 1
Gepost op 26 april
Bahamas Nassau
Te gast in een onwerkelijke omgeving
4 3
Gepost op 31 maart
Tanzania Serengeti

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Heb met veel belangstelling je verhaal gelezen. Panama wordt langzamerhand wel wat bekender, maar lijkt me nog een heerlijk rustige en erg mooie bestemming!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.