Panamakanaal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek de Wounaan op San Antonio eiland

Panamakanaal,
Panama


Vanuit Panamacity heb je de kans om relatief dichtbij de stad een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Panama, de Wounaan indianen, te bezoeken.

Waarom bij Panamacity?
Er leven nog maar 3000 Wounaan volgens oude tradities, waarvan de meeste in de provincie Darién, die niet toegankelijk is vanwege de paramilitaire activiteiten dichtbij de grens met Colombia.

Waarom de Wounaan?
De kleine gemeenschap Wounaan indianen bij het national park Soberiana op het eiland San Antonio, dat is ontstaan in Lake Gatun, onderdeel van het Panamakanaal, krijgt niet zoveel bezoek.

Hoe kom je er?
Vanuit de stad is het 40 minuten rijden naar het Gamboa Rainforest resort (taxi of busje)
Aan de oever van het meer word je opgehaald door Felipe, de dorpsleider en vader van het meisje op de foto. Je stapt in een wiebelige kano, gemaakt uit een boomstam, die, als hij eenmaal vaart, goed in evenwicht blijft ,voor een tocht van 15 minuten.

Op het eiland leidt de Spaans sprekende Felipe je rond in het oerwoud (ongeveer een uur) en legt uit hoe zijn volk de bomen en planten gebruikt voor bouw, voedsel, medicijnen en bijzondere drankjes.
De Wounaan jagen op tapir, hert, gordeldier en aap. In het meer vangt men schildpad of krokodil. Omdat het gebied beschermd is, mag men geen bomen kappen, dus het is soms lang wachten op een nieuwe kano.
Terug in het dorp van ongeveer vier huizen laten de vrouwen en kinderen met een paar jongens een aantal traditionele dansen zien. We bezoeken een huis (let op het bijzondere trapje) en we kunnen houtsnijwerk en prachtige mandjes kopen. Niet toeristisch, heel aandoenlijk.
Kosten: $20