Willemstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kura Hulanda Museum in Willemstad

Willemstad,
Nederlandse Antillen


Wie denkt dat Curaçao alleen maar mooie stranden te bieden heeft, kan aardig verrast worden door het eiland. Een perfecte plek om je wat meer te verdiepen in de geschiedenis (en daarmee de ziel) van Curaçao, moet een bezoek brengen aan Kura Hulanda Museum in Willemstad (in de wijk Otrabanda). Het is een relatief kleinschalig, maar goed opgezet museum, waar de nadruk ligt op de slavernij die een flinke invloed had op het eiland en zijn bewoners.

Indrukwekkend is bijvoorbeeld het op schaal nagemaakte schip waarin de slaven vanuit Afrika vervoerd werden. Bijna beklemmend om te zien. En er zijn tekeningen en krantenknipsels uit die tijd te zien waar op pijnlijke wijze verschil wordt gemaakt tussen blank en zwart. Het meest bizarre vond ik de huur-en koopovereenkomsten, een soort kassabon als bewijs dat men voor een dollar een bepaalde slaaf had gekocht. Wanneer je deze geschiedenis kent, kijk je ook anders naar de plantages en rijke landhuizen van het eiland, waarvan er enkelen te bezoeken zijn.

Het museum herbergt ook ander cultureel erfgoed zoals lokale instrumenten en lokale kunst zoals poppen. Deze pop is onderdeel van een reeks poppen gemaakt door de kunstenares Mrs. Zanoni. Ik maakte de foto omdat ik zijn kop eigenlijk fascinerend eng vond. En dat voor een póp. Op de foto vind ik hem alleen nog maar enger, hoe langer ik er naar kijk. Hij zou zomaar centraal kunnen staan in een spannende thriller.

Het museum is maandag t/m zaterdag geopend van 9.30u tot 16.30u en kost rond de 10 euro entree. Het is adres is Klipstraat 9, Willemstad.
Website: www.kurahulanda.com/en/museumx