Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Suppen over paradijselijk Lac Bay

Bonaire,
Nederlandse Antillen


Lac Bay, de grote lagune in het oosten van Bonaire, is een paradijs op aarde. Lac Bay wordt aan de landzijde omzoomd door een mangrovewoud en aan de zeezijde beschermd door een koraalrif. Het resultaat is een 8 vierkante kilometer grote turquoise binnenzee, waar het heerlijk vertoeven is. Je vindt hier bovendien één van de weinige zandstranden van het eiland: Sorobon Beach.

De baai is relatief ondiep, wat een bijzondere gewaarwording is. Zo liepen wij in de richting van het rif om daar te snorkelen. Na een kwartier kwam het water nog steeds maar tot ons middel. Je kunt echter ook suppend over de lagune, zoals je hier op de foto kunt zien. Of surfen natuurlijk.
De mangrove is echter verboden gebied: dit landschap is strikt beschermd.

Lac Bay is niet alleen een lust voor het oog, maar ook van levensbelang voor Bonaire. Samen met de mangrove wordt het gezien als kraamkamer voor het rif. 's Nachts zwemmen zeeschildpadden de lagune in om de zeegrasvelden te begrazen: deze velden zijn te herkennen aan de donkere 'vlekken' in het water. De lagune is daarnaast een belangrijk biotoop voor de met uitsterven bedreigde reuzenslak, de karko.