San Cristobal de las Casas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek het bijzondere museum/hotel Na Bolom en steun de Lacandón indianen

San Cristobal de las Casas,
Mexico


Ben je toevallig in San Cristóbal de las Casas in het zuiden van de Yucatan, breng dan ook eens een bezoek aan het museum/hotel Na Bolom. Het museum is genoemd naar het Deense echtpaar Frans Blom/Gertrude Duby –Blom.

Frans Blom was een archeoloog die zich inzette voor de indianen van het Lacandón regenwoud. Zijn vrouw Gertrude was antropologe. Samen hebben zij veel betekend voor de inheemse bevolking en nog steeds is het museum belangrijk voor de Lacandón indianen. Er worden regelmatig tours georganiseerd waarbij informatie wordt gegeven over hun geschiedenis en huidige manier van leven.
Het museum is gehuisvest in een prachtig Spaans herenhuis in een mooie wijk van San Cristobal.

Straatbeeld
De route er heen is al interessant, omdat je het drukke centrum van de stad verlaat en al snel een mooi rustiek en typisch midden-Amerikaans straatbeeld aantreft met veel gekleurde en gedecoreerde gevels. Hier kun je nog straten fotograferen zonder het storende autoblik langs de kanten.

Historisch pand
Het pand zelf is mooi gerestaureerd en heeft een fraaie patio met zuilengalerij en een prachtige tuin. Ooit kocht het echtpaar Blom dit patriciershuis voor een luttel bedrag en maakten er hun droomhuis van. Er is een videovoorstelling over de Lacandon indianen, en veel foto’s over hun leefwereld.
Een aanrader voor wie een bezoek brengt aan San Cristobal de las Casas.

Info:
Toegang: 40 quatzales (4 euro) per persoon (in 2013), je steunt hiermee het werk van de stichting Na Bolom.
Adres: Av. Vicente Guerrero 33, barrio El Cerrillo, San Cristobal.
Het museum heeft ook een hotelfunctie, een kans om te overnachten in een historisch pand en te ontbijten op de zonnige patio.
[url="http://www.nabolom.org" target="_blank"]www.nabolom.org[/url]