Noord Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vallei van de Monniken

Noord Mexico,
Mexico


De Vallei van de Monniken wordt het genoemd, al noemt de inheemse Raramuri-bevolking het de Vallei van de Penissen. Het is maar wat je er in ziet. Het landschap wordt hier gekenmerkt door hoge grillige rotsformaties, die ontstaan zijn door een eeuwenlang samenspel van zon, wind en regen. Of geboetseerd zijn door de Goden die zichzelf wilden vermaken, zoals de Raramuri de merkwaardige vallei verklaren. Het is maar waar je in gelooft.

Wat buiten kijf staat is dat dit gebied een fantastisch landschappelijk spektakel is, waarvan je mond eigenlijk direct openvalt wanneer je er aankomt. Nog nooit had ik van dit gebied gehoord, hoe bestaat het?! Uiteraard is het een voordeel dat deze magische plek niet bekend is bij het grote publiek, want ik hoef het gebied maar met een enkele verdwaalde wandelaar te delen.

Deze plek kun je goed bezoeken vanuit Creel, een dorp dat zich perfect leent voor een tussenstop tijdens de weergaloze treinreis door de Koperkloof met de El Chepe. Een goede organisatie om de omgeving van dit karakteristieke dorp te ontdekken is eco-alterNATIVEtours (ecoalternativetours.com). Zij kunnen je ook in contact brengen met de Raramuri-bevolking.