Chiapas en Tabasco

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

San Cristóbal de las Casas

Chiapas en Tabasco,
Mexico


San Cristóbal de las Casas is een koloniale stad met (natuurlijk) een charmante Zócalo en de “Iglesia de Santo Domingo” met zijn roze voorgevel. San Cristobal ligt in een schitterende vallei en wordt omgeven door kleurrijke indianendorpjes. Het heeft 128.996 inwoners (schatting 2005), waarvan een groot deel van de bevolking bestaat uit Tzotzil Maya.
De stad werd in 1528 door de Spaanse veroveraar Diego Mazariegos als Villareal de Chiapa gesticht, maar werd later vernoemd naar pater Bartolomé de las Casas die de Indianen lang probeerde te beschermen tegen de wreedheden die hen door de Spanjaarden werden aangedaan.
In de 20ste eeuw groeide San Cristobal uit tot het belangrijkste commerciële centrum voor de indianen die in de omliggende dorpen wonen, en hun produkten bijna dagelijks aan de man brengen op de openluchtmarkt van de stad. Deze vroegere hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas heeft de gemoedelijke bedrijvigheid van een uit de kluiten gewassen bergdorp. Veel mensen hier spreken uitsluitend hun eigen Maya- talen, en slechts weinig Spaans.