Peten reisblogs

Yaxha, Tikal, Uaxactun

Marijereist was er (tot 03 jun 2009) Gepost op 27 dec 090 reacties

31 mei - met de bus naar Guatemala
Vanmorgen hebben we de bus gepakt van Belize naar Guatemala. Een lange reis van ongeveer 5 uur in een klein minibusje. Toen we aankwamen vroegen we de buschauffeur ons naa Los Amigos te brengen, maar deze lachte ons gewoonweg uit. Hij zei dat het daar te warm voor was en dus hebben we maar een hotel met airco genomen.

Daarna zijn we wat gaan drinken en hebben we Los Amigos gezocht om te vragen voor de reis naar El Mirador. Los Amigos bleek echt super gezellig te zijn, dus daar gaan we volgende keer zeker wel heen. Ze gaan proberen nog meer mensen te vinden voor de trip naar El Mirador. Dat zou gezellig zijn en bovendien wordt het dan goedkoper!
We hebben vandaag zo veel cocktails gedronken (erg goedkoop) dat ik me aan het einde van de dag niet zo heel erg goed meer voelde... Morgen de auto ophalen!

1 juni - Yaxha

Vanmorgen hebben we de auto opgehaald en zijn we naar Yaxha gereden. Over het algemeen zijn de hoofdwegen in Guatemala erg goed, maar de zijwegen zijn gewoon dirt roads. We moesten dus over een hobbelig weggetje naar Yaxha rijden. Daar aangekomen bleek gelukkig dat het hotel dat we wilden nemen er nog was. Ze hadden niet gereageerd op de e-mail, maar ze bleken ook alleen maar Spaans te spreken, dus misschien konden ze hem niet lezen

Bij het hotel hebben we snel even een colaatje gedronken en daarna zijn we naar de site gegaan. Yaxha is echt een aanrader. Een erg mooie, grote site midden in de jungle met goed uitgestippelde wandelpaden, zodat je alles goed kunt zien! Het ligt naast een groot meer (met krokodillen, dus niet zwemmen!) en vanaf een hoge piramide kun je het meer erg mooi zien liggen. Dit is echt een van die plaatsen waarvan je direct begrijpt, waarom hier een stad is gebouwd!

Nadat we Yaxha hebben bekeken, hebben we nog een poging gedaan om met de 4-wheel drive naar Nakum te rijden, maar dit hebben we op 1/3 opgegeven. Het was zo'n slechte weg, dat het eigenlijk niet echt een weg te noemen was en we waren toch wel bang dat de auto er halverwege in zou blijven!

Daarna terug naar het hotel gegaan en nog wat gegeten (in het donker, want ze deden het licht niet aan! Vreemde mensen die Guatemalenen.... sociaal cultuurverschil zullen we maar zeggen!)

2 juni - Tikal

Vandaag zijn we naar Tikal gegaan, hebben we ingecheckt in het hotel, en daarna de site gaan verkennen. We waren pas net in Tikal en toen zagen we al neusbeertjes en aapjes in de bomen. Tikal was erg indrukwekkend en gelukkig is het nu laagseizoen, dus er waren ook bijna geen touristen. Ik had nooit verwacht zo rustig door Tikal te kunnen lopen.

Er waren super veel hoge gebouwen in Tikal en de meesten ben ik omhoog gegaan (!) Heerlijk om boven op zo'n piramide te genieten van het regenwoud met de topjes van de piramides boven het regenwoud uit... Maar er was een piramide die zo stijl was, dat ik hem echt NOOIT zou beklimmen. Michel natuurlijk wel en hij klom de hoge houten trap op die naar de top van de piramide ging.

Helaas ging daarna de batterij van mijn videocamera leeg, dus ik heb het centrale plein niet kunnen filmen, maar het fototoestel hadden we natuurlijk wel en dat is het belangrijkste!

3 juni - Uaxactun
Vandaag gingen we 's morgens vroeg een permito regelen om met de auto naar Uaxactun te kunnen rijden. Dit ligt in Tikal National Park en hier mag je normaal niet met de auto in. Gelukkig hoefden we niet weer de volle mep te betalen, want de toegang tot Tikal was behoorlijk prijzig. Om bij Uaxactun te komen moesten we een uur over een onverharde weg door de jungle rijden. Daar aangekomen was er ineens een dorpje en de Mayastad lag aan beide kanten van het dorp. De eerste kant stelde eigenlijk weinig voor. De meeste gebouwen lagen nog bedolven onder de jungle en degenen die wel op waren gegraven waren zwaar beschadigd door vroegere "archeologen" op zoek naar schatten.

We wilden dus bijna al niet meer naar de andere kant gaan, maar ik vond het onzin om dat iet te doen nu we er toch waren. Aan de andere kant aangekomen stonden nog een paar gebouwen, maar een was toch wel erg speciaal. De maya's bouwen vaak nieuwere gebouwen over de oudere gebouwen en hier hadden ze de nieuwere gebouwen afgebroken, zodat je het eerste gebouw kon zien. Ik had zulke oude gebouwen wel vaak op getekende plaatjes in boeken zien staan, maar nog nooit in het echt. Het was een gebouwtje met aan alle kanten grote jaguar koppen en het dateerde uit 2000 voor Christus! Super om een keer gezien te hebben.

Marijereist Positie 32796 (0 p.) Lid sinds 26-12-2009 Foto's en tips: 11 Blogs: 9 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hike naar El Mirador - deel 3
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten
Hike naar El Mirador - deel 2
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten
Hike naar El Mirador - deel 1
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.