Guatemala

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Guatemala image

Twee uren inferno

Guatemala
Noord en Midden Amerika
Geo

Twee uren inferno

Op 03 juni 2018 spuwt onverwacht de volcán el Feugo een enorme eruptie.

De volcán was al een paar weken actiever maar nog steeds in het bereik normaal.

De wanden staan vol met meetapparatuur die gaven echter geen tekenen dat er een abnormale activiteit aan de gang was.

Rond het middaguur volgt zonder waarschuwing de uitbarsting.

Rotsblokken met omvang van een middenklasse wagen treffen de meer als zeven kilometer verder gelegen dorpjes, lava rolt de helling af ingehaald door een pyroclastische wolk, stof en giftige gassen meer als 1000°C de snelheid van zo een wolk word geschat tussen 100 en 750 km/h.

Getroffen word het dorpje Alotenango, de dorpen El Rodeo en San Miguel Los Lotes worden met de grond gelijk gemaakt. Officiële cijfers spreken van 319 slachtoffers, niemand weet het echter zeker er zijn nog steeds vermisten.

De foto in Los Lotes werd een jaar na het inferno gemaakt.

El Fuego is de actiefste volcán van centro America.


Getuignis overlevende

Ik werk op de helling van de berg, de veldjes op de as zijn erg vruchtbaar.

Ik voel de elektriciteit in de lucht de trillingen in de grond, als ik opkijk zie ik de lava over de rand komen, de snelheid waarmee hij naar beneden komt, ik weet hier is het anders, dit gaat vreselijk mis.

Ik ren naar huis, mijn kinderen, mijn moeder mijn man onze buren, wij moeten weg.

Als ik achterom kijk zie ik de anderen rennen voor hun leven, een wolk met rode gloed haalt de lava in, rennende mensen voor de wolk vliegen in brand, ik voel wij halen het niet, dan krijg ik iets tegen mijn hoofd alles word donker.

Als ik bij kom ben ik alleen boven op de heuvel, onderaan de heuvel is alles weg.

Naar huis kan ik niet, de hitte is ondraaglijk, tegen beter weten hoop ik dat mijn familie op tijd weg kwam, het zal twee weken duren dan weet ik het, ik zie niemand terug. In de kelder van onze buren worden vijf kinderlichamen gevonden, ze zitten samen onder een deken op een bed, het huis werd niet getroffen maar de giftige gassen vonden hun weg.

Reddingswerkers hebben het moeilijk, steeds weer moeten ze vluchten voor nieuwe activiteiten van de berg. Toch gebeuren er wonderen, in een ruimte met doden word een baby levend en onbeschadigd gevonden.

Twee weken na de uitbarsting zijn er plaatsen waar op 30 cm diepte nog temperaturen van rond de 170°C worden gemeten. Regen zorgt voor modderstromen, de as en de stenen vormen een laag hard als beton waar de helpers doorheen moeten.

Ik ben teruggekeerd, hopend dat mijn man en mijn moeder nog gevonden worden, mijn acht kinderen en mijn nicht heb ik begraven, ik ben alleen wachtend tot de berg ook mij haalt want ik ga niet weg bij mijn geliefden.

Eufania – sobreviviënda.

Bizar is dat de mensen de gevaren kennen, toch bleven zij filmen als de pyroclastische wolk reeds heel dicht bij was. Eigenlijk moest op elke camera en elke website van sociaal media de waarschuwing moeten staan, filmen is dodelijk.

Mensen die wel weg vluchten werden blokkeert door gekken die wilden sterven voor een paar likes. Hoe voelt het de dood van anderen te filmen om erkenning op een website te krijgen? voor mij onbegrijpelijk.  Geo

En memoria de las víctimas y personas desaparecidas y la familia dejada atrás de esta catástrofe.

In herinnering aan de slachtoffers, de vermisten en hun achtergebleven familieleden.


 

Foto's

Blog foto
Blog foto
Geo
Blog foto
Blog foto
Geo