Holguín foto's & tips

'414684' door Dragonfly '414684' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Krulstaart leguaan

Dragonfly

Op Cuba zie je veel leguanen en kameleons. Veel van deze soorten zijn nergens anders op de wereld te vinden. Deze leguaan of hagedissensoort zie je op veel plekken, vooral ook aan zee. Als ze lopen trekken ze hun staartje in een krul omhoog. Ze worden ongeveer 30 cm groot. Net als een hagedis kunnen ze hun staart verliezen als ze gevangen worden. Deze groeit dan weer aan.

'489207' door Suuzer '489207' door Suuzer

CubaHolguín

CubaHolguín

Sunset at Playa...Pes

Suuzer

Het strand van Playa Pesquero ligt aan de noordkust van de provincie Holguín. Playa Pesquero heeft prachtige zandstranden. Vanuit vanuit Guardalavaca en Playa Pesquero kun je leuke excursies maken naar o.a. Holguin, Santiago de Cuba Baracoa, Pinares de Mayari en aan de kust kun je ook een dag heerlijk gaan zeilen of snorkelen. 's avonds kun je genieten van een lekkere strandwandeling met een prachtige zonsondergang....

'499317' door Dragonfly '499317' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Geen etalage

Dragonfly

De lokale bakker in de straat heeft geen etalage met uitgestalde lekkernijen. Het enige wat verkocht wordt is brood in een variant. Deze man heeft er net een stel opgehaald. Deze foto is genomen in Gibara.

'415826' door LPtje '415826' door LPtje

CubaHolguín

CubaHolguín

Fotomodel

LPtje

Stromende regen, harde wind en een zee die geweldig ruig te keer gaat tegen de al bijna verwoeste promenade van Gibarra. Een rode old timer staat geparkeerd bij de oude boulevard. Op eens stappen er 6 mensen uit de auto daarna nog twee fotografen. Een meisje wordt beneden bij de ruige zee en het kleine standje in een blauwe jurk gehesen door haar moeder. Valt met jurk en al in de kolkende golven en gaat vervolgens met haar natte kleding op een paar stenen zitten poseren. Ik fotografeer vanaf boven maar even mee. Het is net de brutale BB in haar tienertijd alleen nu anno 2013.

'415373' door LPtje '415373' door LPtje

CubaHolguín

CubaHolguín

Krulstaarthagedis

LPtje

Een prachtig mooi gezicht om twee krulstaarthagedissen te zien. Het mannetje imponeert het vrouwtje door steeds op en neer te gaan met zijn kopje. Het hof maken dat is het spel wat in de zon wordt gespeeld.

'491545' door dennisenroel '491545' door dennisenroel

CubaHolguín

CubaHolguín

Koningspalmen bij...G

dennisenroel

Ergens tussen Holguin en Guardalavaca passeerden we een prachtige vallei vol met koningspalmen. De koningspalm (Roystonea regia) is de nationale boom van Cuba en kan met gemak 25 meter hoog worden. Je ziet hier goed hoe groen het Cubaanse land op veel plekken is.

'154270' door JVersteeg '154270' door JVersteeg

CubaHolguín

CubaHolguín

Onze reddende engel

JVersteeg

Dit prachtige meisje met twee pikzwarte vlechtjes kwamen we tegen vlakbij het plaatsje Mayari, op weg van Holguin naar Baracoa. De wegen waren daar dusdanig slecht, dat het ons af en toe moeite kostte hoofdwegen van bijwegen of zelfs kleinere weggetjes te onderscheiden. Ze werd onze reddende engel, waardoor we nog voor zonsondergang op plaats van bestemming aan konden komen.

'499172' door Dragonfly '499172' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Storm in Gibara

Dragonfly

Deze foto maakte ik in het stadje Gibara, wat door een storm werd getroffen jaren geleden. Het waait er veel en stevig. Zo ook toen wij er waren.

'307222' door herman m '307222' door herman m

CubaHolguín

CubaHolguín

Rokkenjager?

herman m

In het oosten van Cuba ligt Holguin, de ‘stad van de parken' met veel lichtgekleurde huizen en gezellige pleintjes. De stad werd gesticht in 1545 als San Isidoro de Holguín en is vernoemd naar de stichter Garcia de Holguín, een Spaanse officier. In de omgeving van deze stad vind je overblijfselen van de inheemse Taino-indianen. Op de foto zie je een typisch Cubaans straatbeeld in de stad. Wat de man aan de linkerzijde van de foto, net naast de Cubaanse vlag, aan het doen is, ontgaat me vooralsnog. Zou het een rokkenjager zijn?

'318441' door StephanieMartijn '318441' door StephanieMartijn

CubaHolguín

CubaHolguín

Hobie Cat Op Het...St

StephanieMartijn

De zee bij Guardalavaca leent zich uitstekend voor watersporten. Door het heldere water kan er prima in gesnorkeld worden (we hebben er veel tropische visjes gezien!), ook waterfietsen en zeilen zijn een optie!

'450757' door dennisenroel '450757' door dennisenroel

CubaHolguín

CubaHolguín

Playa Pesquero

dennisenroel

Cuba is niet alleen mooie natuur, authentieke steden en een overdosis aan klassieke bolides, het is ook bountypalmen, wit poederzand en een azuurblauwe zee. Playa Pesquero, aan de noordoostkust in de buurt van Holguin, leent zich dan ook prima als bestemming om uit te rusten van een vermoeiende rondreis!

'359001' door REvanSlooten '359001' door REvanSlooten

CubaHolguín

CubaHolguín

Zon, zee, strand

REvanSlooten

Zon, zee, strand, dat hebben we nu ook met het mooie weer hier in Nederland. Maar in 2009 was dat ook de insteek voor een reisje naar Cuba, in de eerste plaats lekker uitrusten en van de mooie zee genieten. Gelukkig is het daarbij niet gebleven en hebben we ook veel van het land gezien, maar zon..zee en strand heb je daar ook zeker en het was genieten!

'417846' door Dragonfly '417846' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Krulstaart leguaan

Dragonfly

Ik plaatste hem al eens eerder. Dit is nog een variant van het mooie reptiel. Een wat groter soort en een iets andere kleur. Deze soort woont in een boom en heeft ook meer de kleur van de boom.

'415212' door Dragonfly '415212' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Roodkopgier

Dragonfly

De roodkopgier zie je overal op Cuba en het zijn de enige hele grote vogels die we gezien hebben. Het zijn als alle gieren aaseters en indrukwekkend groot. In dicht bevolkte gebieden konden we ze van redelijk dichtbij observeren. Ze zijn prachtig van lelijkheid.

'421641' door Dragonfly '421641' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Straf

Dragonfly

Dit jongetje speelde in de straat van Gibarra en was overal aan de deuren aan het aankloppen. Hij was vervelend en werd op een bepaald moment door zijn vader streng naar binnen geroepen. Met gebogen hoofd en schuldbewust liep hij naar zijn papa.

'500495' door Suuzer '500495' door Suuzer

CubaHolguín

CubaHolguín

Iglesia de San Jose

Suuzer

San Isidoro de Holguín, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Holguín. Zowel de provincie als de hoofdstad, zijn een bezoek waard. De stad ligt in een vallei en de omgeving heeft mooie landschappen. Je kunt het centrum gemakkelijk in een dag bezichtigen. De meeste bezienswaardigheden vind je in het centrum, vlakbij Parque Calixto García. Op het pittoreske pleintje van dit park vind je een van de mooiste kerken van Holguín, de Iglesia de San Jose. (geopend scherper te zien)

'414993' door LPtje '414993' door LPtje

CubaHolguín

CubaHolguín

Gibarra

LPtje

Zoals je aan onze foto's kunt zien hebben we rondgereden op het eiland Cuba. Over het algemeen hebben we gegeten en geslapen in de "casa particular". Als je eenmaal dit hebt gedaan en je wilt naar een volgende plaats reizen dan kan de familie waar je hebt gelogeerd ook weer zorgen voor een onderkomen in de plaats waar je naar toe gaat reizen. Familie en vrienden helpen zo elkaar. Zo zijn we ook in Gibarra terecht gekomen. Een koloniaal stadje dat erg getroffen is de de laatste zware orkaan. Ook nu was er veel regen gevallen en dat geeft weer plassen. Zo heeft elk nadeel ook weer een voordeel.

'414995' door Dragonfly '414995' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Filmster

Dragonfly

Deze jongeman zat zomaar "in het wild" te vissen op een bruggetje. De een na de andere vis werd uit het water gehaald. Ik vond zijn uiterlijke verschijning opmerkelijk knap, dus vroeg ik of ik er naast mocht komen zitten om wat foto's te maken. Geen probleem dus, zoals bij veel Cubanen. De jongeman was erg verlegen en natuurlijk wachtte ik het 'juiste' moment af. Hij deed me denken aan de jonge Marlon Brando.

'414985' door Dragonfly '414985' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Veranda effect

Dragonfly

Gibara maakte veel indruk op ons, We verbleven in een koloniaal huis ( zie tip voor details) De volgende serie gaat over Gibara. Veel ruïnies daar, die maar langzaam weer worden opgebouwd. Soms wonen er zelfs nog mensen in.

'429307' door ErwinenManon '429307' door ErwinenManon

CubaHolguín

CubaHolguín

Verse vis

ErwinenManon

Veel Cubanen gaan in hun vrije tijd vissen en proberen zo wat extra peso's te verdienen. Deze Cubanen mogen geen boot bezitten of eigenlijk geen boot betreden (ook niet voor excursies. Waarschijnlijk omdat Florida om de hoek licht. De vissers gaan met snorkel en duikbril het water in en met een klein harpoentje vissen ze de buit bij elkaar. Wel duurzame vangst! Deze man probeerde zijn vis te verkopen in Gibara.

'489222' door Suuzer '489222' door Suuzer

CubaHolguín

CubaHolguín

Wachten op de bus...

Suuzer

Toen ik door de straten van Holguin liep zag ik dit leuke drietal op dit muurtje zitten, wachtend op de bus. Boven hen hangt een plaat met tekst, dat zegt dat hier het huis van de moeder van luitenant generaal Calixo Garcia Iñiguez heeft gestaan. Een groot, sterk, goed opgeleide, heetgebakerde man geboren in Holguin, in 1840. Hij was een van de aanstichters van de Cubaanse opstand van 1868. Gedurende vijf jaar is hij actief en succesvol in gevechten en rooftochten tegen de Spanjaarden, maar in september 1873 werd hij verrast en zag dat er geen kans was om weg te komen, Hij wilde niet in gevangenschap leven en zette zijn pistool in zijn mond en haalde de trekker over. De kogel kwam langs zijn hersenen tussen zijn ogen via zijn voorhoofd naar buiten en hij genas volledig. Hij werd gevangen gehouden in Spanje totdat de vrede van Zanjon in 1877 werd ondertekend. Daarna ging hij naar Parijs, New York en terug naar Cuba, en nam deel aan 'de kleine oorlog' (1879-1880) aan de zijde van Maceo. Weer gevangen genomen, werd zijn leven "weer" gespaard, en hij werd teruggestuurd naar Spanje, waar hij 17 jaar woonde onder toezicht van de politie in Madrid. Zijn grootvader Calixo Garcia de Luna e Izquierdo, had gevochten met de Spanjaarden in de kritische Slag van Carabobo in Venezuela (1821)

'415129' door Dragonfly '415129' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Groenteboer aan huis

Dragonfly

In Gibara zijn nauwelijks echte winkels. De 'winkels'die er zijn, zijn hoofdzakelijk particulieren in de stad die vanuit hun huis groenten, fruit en vlees verkopen. Dit heeft alles te maken met de staat waarin het stadje Gibara zich bevindt.

'416011' door Dragonfly '416011' door Dragonfly

CubaHolguín

CubaHolguín

Boer wat zeg je...

Dragonfly

Deze boer zat op zijn eigen land, op zijn gemak in het gras samen met zijn kippen en haan. Hij heeft daar zeker een uur gezeten. Toen we terug kwamen van de markt zat hij er nog.