Camagüey

'488948' door pkoelewijn '488948' door pkoelewijn

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Ontmoeting in...Cama

pkoelewijn

Camaguey heeft een groot aantal prachtige pleinen. Neem een fietstaxi om ze allemaal te bezoeken. Op een van de pleinen ontmoette ik Juanito Negro ( 1935, Utrecht, alias Zwarte Joop). Nadat Casa Rosso was afgebrand raadde zijn advocaat Max M. (ja, de vader van B.) hem aan om in Zwitserland te gaan wonen. Maar na de overname van zijn business door Willem H. en zijn maten, werd het hem ook in Zwitserland te link.....Joop vertrok naar Cuba, veranderde zijn naam in Juanito Negro , want met zijn enorme zwarte baard leek hij sprekend op Fidel C. Hij is inmiddels grijs en praat nog graag met Nederlandse toeristen. Dus als je in Camaguey op pleinentour bent, ga dan een praatje met hem maken. Mijn tip :Hij drinkt graag een biertje, bij voorkeur Blonde Poes, dus neem gerust een flesje mee. Te verkrijgen op Zeedijk 43 bij het Hofje van Wijs te Amsterdam

'489368' door pkoelewijn '489368' door pkoelewijn

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Op de Plaza del Carme

pkoelewijn

We zijn nog steeds in Camagüey en maken een pleinentocht per fietstaxi. Op de Plaza del Carmen staan een aantal levensgrote bronzen beelden. De beeldhouwster, Marta Jimenez Peres heeft ook een galerie op het plein. Hier zijn kleine beeldjes , schilderijen en tekeningen te koop.

'459864' door pkoelewijn '459864' door pkoelewijn

CubaCamagüey

CubaCamagüey

De nieuwe moeder

pkoelewijn

De stad Camaguey heeft een groot aantal mooie pleinen die allemaal het bezoeken waard zijn. Hier op de Plaza del Carmen vind je bronzen beelden van Marta Jimenez Perez. Zij heeft ook een winkel op het plein. De nieuwe moeder is de eerste lange speelfilm van Paula van Oest uit 1996.

'148567' door manuela '148567' door manuela

CubaCamagüey

CubaCamagüey

De sigaar

manuela

Toeristen zijn dol op dit soort plaatjes uit Cuba. Dat hebben ze daar ook goed in de gaten, dus overal staan Cubanen gewillig te poseren voor toeristen voor een mooie sigarenplaat. Deze man deed het voor niks, maar meestal vragen ze toch om pesos (en waag het eens om stiekum te fotograferen ;-))

'499746' door Reisheid '499746' door Reisheid

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Camaguëy, een...kleur

Reisheid

De meeste reizigers die Cuba bezoeken hebben Trinidad op het programma staan als een van de meest kleurrijke en authentieke steden van Cuba. Camagüey doet echter niet onder voor Trinidad en is in vele opzichten zelfs mooier dan het kleinere Trinidad. Je ziet hier nagenoeg geen toeristen en dat maakt het nog net iets authentieker. Slenter door de kleurrijke straten, dans mee op een van de vele pleintjes, of ga op een bankje zitten en laat het Cubaanse leven aan je voorbij trekken.

'487479' door dennisenroel '487479' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Hogerop in Camagüey

dennisenroel

Camagüey is een stad in Centraal Cuba en werd in 1515 aan de noordkust gesticht en 13 jaar later naar het binnenland verhuist. In die tijd was piraterij een zeer groot probleem, en men zegt dat de stad speciaal is ontworpen om dit probleem het hoofd te bieden. Er is geen stad in Cuba met zoveel doodlopende straatjes en onlogische T-splitsingen als Camagüey. Het idee is dat de piraten zo vanzelf in de val zouden lopen en overmeesterd konden worden. Ook wij waren er (bijna) hopeloos verdwaald. Van bovenaf wordt de stad ineens heel overzichtelijk. Vanuit een kerktoren in het oude centrum hadden we een mooi overzicht. Dit detail laat goed zien, hoe de stad een lapjesdeken is van dakterrassen en balkons.

'552526' door aticketto '552526' door aticketto

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Cubaanse Markt

aticketto

In Camaguey struinen we over de markt dat net buiten het centrum ligt. Het is vooral groente en vlees wat verkocht wordt. Wat mij het meeste opviel dat het voornamelijk mannen zijn die hier achter de kraam staan.

'415504' door Dragonfly '415504' door Dragonfly

CubaCamagüey

CubaCamagüey

In vol ornaat

Dragonfly

De gieren waren aan het vechten om de aangereden hond die er langs de weg lag. Toen wij langs kwamen namen ze niet eens de moeite naar ons te kijken zo druk waren ze met elkaar weg te jagen. Grappig om te zien is wel dat als er een gewonnen heeft, hij of zij ongestoord als eerste kan eten. Het slechte weer bleef ons de hele vakantie parten spelen, maar levert ook wel weer mooie kleuren op.

'309468' door herman m '309468' door herman m

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Van Gogh?

herman m

Deze Cubaan in de op twee na grootste stad van Cuba, Camagüey, vertoont enige gelijkenis met de beroemde schilder Vincent van Gogh, één van de grote schilders van de 19e eeuw. Camagüey is een stad die eeuwen geleden vaak is aangevallen door piraten. Als reactie daarop is er een labyrint aan straatjes aangelegd om het de piraten lastig te maken. De stad staat op de werelderfgoedlijst.

'461975' door harfra '461975' door harfra

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Twins

harfra

Op het plein Plazuela de la Bedoya in Camaguey staan enkele bronzen beelden van het gewone stadsleven op en rondom dit plein. Deze man beweerde dat dit standbeeld van hem gemaakt was en demonstreerde dit door ernaast te poseren. Of het waar is weten we nog steeds niet. Hij kon er in ieder geval een zakcentje mee bijverdienen. Hij lijkt er in elk geval wél op!

'269192' door manuela '269192' door manuela

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Pret oogjes

manuela

Hoewel deze man waarschijnlijk dag in dag uit staat te poseren met zo'n enorme sigaar in zijn mond (vinden de toeristen nou eenmaal errug leuk), heeft hij er schijnbaar toch nog veel plezier in, gezien de twinkeling in zijn pretoogjes

'416598' door Dragonfly '416598' door Dragonfly

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Zeemeermin

Dragonfly

Dit meisje zagen wij in Gibara in een storm zich omkleden in deze jurk, waarna ze met jurk en al de woeste zee in ging. Eenmaal nat werd ze in het bijzijn van haar familie gefotografeerd. Ze bleek 18 te zijn geworden. Misschien was het een fotomodel. De ware toedracht kwamen we niet echt achter. Apart was het wel. Ben plaatste eerder al haar portret.

'498636' door dennisenroel '498636' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

View over Camagüey

dennisenroel

Camagüey is een stad in Centraal Cuba en werd in 1515 aan de noordkust gesticht en 13 jaar later naar het binnenland verhuist. In die tijd was piraterij een zeer groot probleem, en men zegt dat de stad speciaal is ontworpen om dit probleem het hoofd te bieden. Er is geen stad in Cuba met zoveel doodlopende straatjes en onlogische T-splitsingen als Camagüey. Het idee is dat de piraten zo vanzelf in de val zouden lopen en overmeesterd konden worden. Ook wij waren er (bijna) hopeloos verdwaald. Van bovenaf wordt de stad ineens heel overzichtelijk. Vanuit een kerktoren in het oude centrum hadden we een mooi overzicht.

'462403' door dennisenroel '462403' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Daydreamer

dennisenroel

In een steegje in Camaguëy zagen we deze dagdromende man in een deuropening zitten. We konden het niet laten om er een foto van te maken...

'483459' door pkoelewijn '483459' door pkoelewijn

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Juweeltje

pkoelewijn

Er is overal in Cuba gebrek aan alles. Bouwmaterialen en verf zijn ook zeer schaars. Toch wordt er in de stadscentra hier en daar mooi gerestaureerd. Hier in Camagüey dit juweeltje uit de koloniale tijd.

'449286' door dennisenroel '449286' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Kunst of verval?

dennisenroel

Dat je van een vervallen woning iets heel bijzonders kunt maken, bewijst wel dit kunstwerk in het centrum van Camaguëy. We hebben helaas niet kunnen vinden of deze voorstelling het portret is van vrouw in het bijzonder. Ze doet een beetje denken aan Anne Frank, maar dat zal vast de bedoeling niet zijn geweest. Camaguëy is een erg relaxte stad om in rond te slenteren.

'484458' door dennisenroel '484458' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Bakker aan huis!

dennisenroel

Wie denkt dat Cuba op alle fronten achterloopt, heeft het niet altijd bij het rechte eind. Hier in Camagüey zagen we dat deze vrouw op het balkon een plastic zak naar beneden liet zakken. Haar buurman volgde dit voorbeeld. Wij vroegen ons af waarom en bleven het tafereel gadeslaan. Even later werd duidelijk wat de bedoeling hiervan was. De plaatselijke bakker maakte zijn rondje en stopte een vers brood in de plastic zak, waarna de vrouw de inhoud naar boven hees. Eet smakelijk!

'454828' door dennisenroel '454828' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Oldtimer in Camagüey

dennisenroel

Camagüey is een stad in Centraal Cuba en werd in 1515 aan de noordkust gesticht en 13 jaar later naar het binnenland verhuist. In die tijd was piraterij een zeer groot probleem, en men zegt dat de stad speciaal is ontworpen om dit probleem het hoofd te bieden. Er is geen stad in Cuba met zoveel doodlopende straatjes en onlogische T-splitsingen als Camagüey. Het idee is dat de piraten zo vanzelf in de val zouden lopen en overmeesterd konden worden. Ook wij waren er (bijna) hopeloos verdwaald. Hier een straatbeeld van de stad, die de afgelopen jaren behoorlijk is opgeknapt, mede dankzij de notering op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De oldtimer kunnen we niet helemaal plaatsen. We dachten zelf aan een Lada, maar als er mensen zijn die weten wat het echt is, dan horen we dat graag!

'514493' door Dragonfly '514493' door Dragonfly

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Urbex city

Dragonfly

Heel veel stadjes op Cuba hebben een soort "urbex" uitstraling. Dat maakt het zo geweldig om daar te fotograferen. Aangezien ik een groot fan ben van Urbexfotografie, kon ik daar mijn hart ophalen. Deze maakte ik in een van de stadjes in de streek Camaguey

'450542' door dennisenroel '450542' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Opgelapt

dennisenroel

In Cuba zie je de meest bizarre klassieke voertuigen voorbij komen. Cubanen zijn misschien wel de meest vindingrijke automonteurs. Hun auto's worden tot in het oneindige opgelapt. Net zoals deze 'lapjesauto' in Camaguëy. Je kunt je afvragen of het duurzaam is, want de uitstoot van deze dieselvretende monsters is niet mis!

'550029' door robgreeve '550029' door robgreeve

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Vrolijke markt koopma

robgreeve

Als je naar Cuba gaat, neem dan vooral kleine aardigheidjes mee zoals bijvoorbeeld pennen, zeepjes, kleine flesjes shampoo, etc. Op straat kan je daar de bevolking een groot plezier meedoen zoals je kan zien op deze foto.

'553716' door aticketto '553716' door aticketto

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Opgeruimd staat netje

aticketto

Als de markt ten einde loopt is een groot van de kraampjes al leeg en wordt de boel netjes opgeruimd. Wat het meeste opvalt is dat het bijna allemaal mannnen zijn die hier op de markt werken.

'452338' door dennisenroel '452338' door dennisenroel

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Straatbeeld Camagüey

dennisenroel

Camagüey is een prachtige stad om doorheen te wandelen. In vergelijking met veel andere Cubaanse steden is het er relatief rustig, maar toch is er genoeg te zien. Hier een typisch Cubaans straatbeeld bij het invallen van de schemering.