Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cuba image

Een brief aan Cuba

Cuba
Noord en Midden Amerika
MarleenvM

Een brief aan Cuba

Lieve Cuba, 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat ben je toch een prachtig eiland. Over de geschiedenis zal ik maar niet teveel uitweiden want daar kun jij als eiland ook vrij weinig aan doen. Je kiest je bewoners, en daarbij je leiders, tenslotte niet zelf. Dat had je zelf ook vast graag ietsje anders gezien. Maar wat heb ik genoten en die tijd dat ik bij je mocht verblijven. 

Je hoofdstad vond ik prachtig als ik me inbeeld hoe deze stad in de jaren 50 er uit moet hebben gezien wil ik spontaan in een tijdmachine stappen. Het voordeel is wel door het gebrek aan geld dat je deze gebouwen niet gesloopt hebt. Ik heb al in meerdere landen gezien dat er hele stukken geschiedenis verdwenen zijn doordat oude gebouwen met de grond gelijk zijn gemaakt en vervangen door modern staal. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat bij de meeste optrekjes er wel nodig wat aan moet gebeuren anders valt het vanzelf in elkaar. En dat zou toch jammer zijn, vind je ook niet? 

Aan je wagenpark moet je echter niet teveel gaan veranderen. Er mag best wat nieuw aanvoer komen van onderdelen zodat ze ook kunnen blijven rijden hoor, dat is geen probleem. Maar wat zou het jammer zijn als Amerikaanse bolides uit het straatbeeld zouden verdwijnen. Gelukkig weet jij inmiddels ook wel dat het “het” gezicht van Cuba is dus zal het wel blijven bestaan. Het heeft toch een grote aantrekkingskracht op toeristen en jij weet inmiddels als geen ander dat bij die toeristen het geld zit wat je zo hard nodig hebt. Ook die Russische trucks en auto's zijn misschien dan wel niet zo mooi maar het hoort wel bij je. Dus ook die moet je houden want wat hebben we lol gehad in de Lada-taxi's. 

En wat een vriendelijke mensen wonen er op je eiland. De gastvrijheid is ongekend en ze doen er alles aan om ons het naar ons zin te maken. Al enige tijd laat je toe dat er Casas Particulares, een soort van B&B, zijn en zo kunnen wij weer ongegeneerd een kijkje nemen in het dagelijkse leven van je bewoners. Win win situatie al zeg ik het zelf. We hebben genoten van de gastvrijheid en wat kon ons het schelen dat we bijna nooit warm water hadden. En die kakkerlakken, slangen en spinnen die door de slaapkamers zwerven nemen we ook maar op de koop toe. Dat mag de pret dan niet drukken, toch? 

Het eten in je restaurants is wel van slechte kwaliteit hoor. Maar gelukkig heeft de vindingrijkheid van je bevolking ook hier toegeslagen. De paladares (privé restaurants) schieten als paddenstoelen uit de grond, de koks weten van weinig toch een behoorlijke maaltijd te maken en de sfeer wordt verhoogd als de gitaren uit de kast komen. Menig toerist beweegt als een stijve hark maar de opzwepende muziekjes weten menig vastgeroeste overzeese heup los te krijgen. De Cubaanse man is ook niet bepaald verlegen en laat graag zijn moves zien. En een beetje rum of cerveza doet ook wonderen maar dat wist jij natuurlijk al lang. 

De meeste tijd van het jaar is qua klimaat goed te doen. Helaas liggen er af en toe wat depressies boven je maar ja daar kun jij ook niks aan doen. Maar 3 dagen lang tropische regenbuien gaat toch snel vervelen. En dan hadden we nog geluk want toen had er ook zomaar een orkaan kunnen ontstaan. Dat betreft is je geografische ligging ietsje minder. Gelukkig gaat het meestal goed en gaat dit nooit ten koste van de goede sfeer die er overal hangt. En als het nooit zou regenen krijg je daar tenslotte ook maar een dor eiland van. Je hebt ook vele gezichten als het gaat om de natuur. We hebben vele stukken land gezien met daarop niets anders dan hetzelfde. Tabak, suikerriet en koffie plantages, velden vol en heel af en toe een veldje met sinaasappelbomen. Maar je hebt ook hoge bergen, prachtige strandjes en weelderig groen. Dus aan variatie geen gebrek op die 1250 km lengte. 

Er leeft geen groot wild op je eiland zeg je maar ik vind een krokodil toch echt wel bij groot wild passen. Er is in ieder geval geen gebrek aan kleurrijke vogels en de kolibrie vind ik toch wel de mooiste. Insecten in vele soorten en maten fladderen over je eiland maar de meeste doen geen vlieg kwaad en zelfs je mug is malariavrij. Nou, wat willen we nog meer? 

Ik hoop zo dat het snel beter met je gaat. Dat je bewoners het beter gaan krijgen en dan bedoel echt niet dat iedereen internet aansluiting moet gaan krijgen. En voor de bezoekers van je eiland is helemaal niet zo verkeerd om die telefoon een tijdje aan de kant te leggen. Maar ik wens wel dat de schappen in de winkels vol komen te liggen en nog belangrijker dat iedereen het ook kan betalen. Dat er genoeg banen komen, kortom dat de economie gaat draaien. Daar zitten natuurlijk ook keerzijdes aan maar daar in kun je vast wel een goede balans gaan vinden.

 Ik heb tenslotte nog 1 tip voor je die je hopelijk gaat opvolgen. Maak niet meer badplaatsen zoals Varadero, dit doet echt afbreuk aan je prachtige land. Dus geen grote all-inclusive resorts verspreid over je eiland want je bent beter dan dat. Ze moeten er natuurlijk wel zijn want is economische wel aantrekkelijk maar hou ze dan maar centraal op 1 of bij uitzondering 2 plekken. Ik ben echt blij dat ik kennis met je heb mogen maken en ik denk nog vaak aan je. En dan ook alleen maar positief. Als iemand twijfels heeft om je op te zoeken zal ik altijd mijn uiterste best doen om deze weg te nemen. Nou, het ga je goed en als ik weer van je hoor hoop ik dat je dat weer stappen vooruit hebt gezet. 

Heel veel liefs, 

Reis-Reporter aticketto