Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cuba image

Cuba; een land vol passie

Cuba
Noord en Midden Amerika
DaphneLange

Cuba; een land vol passie

Cuba, dit Midden-Amerikaanse land vind je in het Caribisch Gebied.
Het land wat we allemaal kennen door zijn Mojito’s, Havana Club, Cuba Libres, kleurrijke oldtimers, salsa dansen, sigaren, muziek, Hemingway, Fidel, Ché en waar het strenge communisme nog steeds het dagelijkse leven van de bevolking beheerst.
Het is een prachtig, karakteristiek maar ook een bijzonder land vol passie.

Door zijn vele gezichten weet ik nog steeds niet wat ik er nu precies van vond.
Het land heeft enorm veel mooie kanten, de steden zijn prachtig en staan vol gekleurde koloniale huizen, de Cubanen leven vooral buiten waardoor er bijna altijd muziek te horen is in de straten, denk aan de klanken van de Bueno Vista Social Club en vaak is er live muziek te vinden. Zo fijn.
Er is mooie natuur en paradijselijke stranden waar je goed kunt snorkelen en/of duiken.
De meeste mensen zijn er erg vriendelijk en temperamentvol.
En nergens hebben we ons onveilig gevoeld. De bevolking laat de toeristen wel met rust, doen ze dit niet dan zijn er strenge regels en worden ze heel hard aangepakt.



Maar er zijn ook een aantal kanten waar ik niet blij van werd.
Zo mag de bevolking niet praten over het communisme, worden ze streng gecontroleerd en in de gaten gehouden en dat is niet voor te stellen voor ons Nederlanders! Als ze iets verkeerds zeggen worden ze ontzettend hard aangepakt.
Toch hebben we met de locals gepraat en sommige lieten wat meer los dan de bedoeling was en het is echt vreselijk om deze verhalen te horen. Het lijkt wel een gevangenis waar ze in leven maar dan zonder tralies.
Het beheerst hun hele leven. Onbegrijpelijk!



Dan is er nog het eten, nog nooit heb ik in een land zo slecht gegeten.
Op een gegeven moment werd ik er zelfs enorm chagrijnig en dat krijg je me niet zomaar.
De keuze bestaat namelijk in de ochtend uit een eitje en vers fruit en in de avond uit bonen, kip en rijst!
Nu is dat natuurlijk prima, maar na een week kwam me dat al behoorlijk de neus uit en toen moest ik nog 2 weken!
Hoe blij kun je dan zijn als je in een restaurant spaghetti op de kaart ziet staan? Juist, heel blij!
Totdat ze je na 15 minuten komen mededelen dat ze dat niet meer hebben en je dus weer aangewezen bent op hetzelfde recept.
Oké, het is een enorm luxe probleem, dat weet ik maar al te goed maar er is zelfs geen zakje M&M’s of Snicker te koop.
En daar heb je echt af en toe hele erge behoefte aan!
Nu klinkt dit heel verwend en dat is het vast ook (shame on me) maar ik was blij dat ik na 3 weken voet op Mexicaanse bodem zette. Een walhalla wat eten betreft. Maar misschien is dit na al die jaren verbeterd en is de kaart wat uitgebreider.



Het betaalmiddel voor toeristen is de Cubaanse Peso Convertible.
De lokale bevolking betaald zelf met de Cubaanse Peso. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee alleen is het wel erg frustrerend als jij bijvoorbeeld gaat tanken en je vijf keer zoveel moet betalen als de locals.
Dit wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven, je hebt bij het tankstation een “local” en “turista” tank maar er komt hetzelfde uit! Zo is het ook als je met de bus wilt reizen, jouw kaartje is een stuk prijziger.
Eigenlijk is het met alles zo. We worden gewoon afgezet waar we bij staan. Het zal er wel bijhoren.



Om te betalen is het aan te raden om cash geld mee te nemen en je creditcard.
Betalen met je pinpas kan op veel plaatsen nog niet en ook pinnen bij een bank is op sommige plekken lastig.
Let er bij je creditcard op dat ze deze niet skimmen/kopiëren.
Bij mij is dit namelijk wel gebeurd (en ik weet het moment nog precies, dat is het ergste) en zo kwam ik na mijn reis terug en bleken ze €4500,= te hebben gejat!

In Cuba kun je niet winkelen zoals wij dat kennen, de winkels hier hebben geen goed gevulde schappen met 12 soorten van hetzelfde product in verschillende merken. De Cubanen verdienen hier ongeveer 25 dollar van de staat per maand, hier moeten ze de essentiële spullen van kopen. Ze kunnen rijst, bonen, olie en zeep krijgen via een bonnenboekje. Luxe producten zijn bijna niet verkrijgbaar. Als je dus op reis gaat naar Cuba bedenk dan goed wat je meeneemt, shampoo, tandpasta, zonnebrand of lenzenvloeistof is hier (bijna) niet te krijgen maar ook kleding is lastig. Neem dus liever iets teveel mee. Heb je spullen over, geef deze dan aan de Cubanen, ze zijn hier enorm blij mee en het scheelt ze weer wat centjes die ze dan overhouden voor die maand.


De beste reistijd om dit land te bezoeken is tussen november en april, de temperatuur is dan goed en het is er minder druk met toeristen dan tussen mei en oktober. Op zo’n 10 uur vliegen vanaf Amsterdam sta je op Cubaanse bodem.


En nog een voordeel van Cuba: de mug is hier het gevaarlijkste dier! Andere enge beesten, zoals slangen, vieze harige spinnen of grote roofdieren komen hier niet voor. Best fijn, al zeg ik het zelf.


Op mijn blog lees je de top 10 aan tips wat je zeker moet doen als je in Cuba bent.

Heb je zelf een auto, ga dan wat vaker buiten je comfort zone, ga van de gebaande paden en breng zo een bezoek aan de mooiste kustplaatsjes. Deze worden met groepsreizen namelijk vaak vergeten maar kun je wel meepikken als je het land op eigen houtje gaat ontdekken.

Nog een belangrijke tip, sla Varadero alsjeblieft over!
Dit heeft niets met Cuba te maken! Er zijn hier teveel all in hotels, het is er niet eens mooi en er hangt totaal geen sfeer in dit plaatsje. Tijdverspilling dus. Echt, hier krijg je spijt van.


En alvast veel plezier voor als je binnenkort naar Cuba gaat. Laat je me even weten wat je ervan vond?

Foto's

f79ce.jpg
f79ce.jpg
DaphneLange