Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cuba image

Cuba

Cuba
Noord en Midden Amerika
Vvanderbiezen

Cayo Seatia 21-01-2013

21/01 Cayo saetia is een paradijselijk eiland met veel vogels, leguanen, een mooi strand, ongerepte natuur. Eén mooi vormgegeven strandbar en eén hotelrestaurant zonder concurrentie betekent gelukkig niet dat het eten heel duur is. Pizza vanaf 2,60 tot buffet (strand) voor 15 cuc. Vlakbij snorkelen is niet interessant, ga met een bootje naar de riffen (6 cuc, enkel in de ochtend). Mogelijkheid tot jeepsafari (zebra, antilope, buffel, dromedaris, emoe, zwijnen beeksebergen gevoel) en catamaran (snorkelen 15 cuc, 20 sunset, 40 cuc diepzeevissen). Vanuit Guardalavaca ook als excusie mogelijk. Hotel Cayo Saetia is een leuke bungalow maar niet bijzonder, in de avond mag je niet buiten wandelen, dit is gevaarlijk vanwege buffels en drommedarissen. Enorm veel bloeddorstige mugge, dus op jacht voor het slapen gaan en anti-mug mee. Ontbijt zeer karig. Toast met boter en marmelade (papaya), eitje koffie sap OF fruit (water zelf kopen).

Na Cayo hebben wij nog drie dagen doorgebracht in een all-inclusive hotel in Playa Pesquero. Na twee weken ondergedompeld te zijn in een andere cultuur meteen weer terug op aarde. De hotels die hier liggen hebben allemaal een strand en een zwembad. Je kunt gebruik maken van het buffet, en andere restaurantjes, want alles is inclusief. Je staat meteen met beide benen op de grond. Echt typische toeristen hier (lees zonnebrandcreme, handdoeken en onbeperkt vol-eten). Sommigen geven standaard twee CUC fooi (1/10 maandsalaris), dit zijn vooral mensen die twee weken op het resort zitten en enkel sporadisch een uitstapje maken naar ' het echte Cuba'. Wij zijn erachter dat zo'n resort niks voor ons is, en dat Cuba een geweldig land is om in rond te reizen.

Tip 1: Cayo Saetia is mooi, maar doe dit als excursie en ga er zeker niet slapen. Met een drie-urige jacht en een liter deet ben je nog steeds niet mug-vrij.
Tip 2: Wij hebben bijna het hele eiland rond gereden in twee en een halve week. Eigenlijk is dit te kort. Ondanks dat wij rustmomenten hadden tijdens de reis is het rijden best zwaar (lees gaten, geiten, koeien, fietsers en paard en wagen op de weg)
Tip 3: Wanneer je van Barracoa of Cayo Saetia naar Playa Pesquero rijdt, rij dan om via Holguin. De weg tussen Cayo en Play bestaat voor bijna 50 kilometer uit een soort rotsblokken, gaten van 30 centimeter diep zijn niet uitzonderlijk).