Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cuba image

Viva Cuba!

Cuba
Noord en Midden Amerika
Marjankersten

Viva Cuba!

Begin november 2012 vertrekken we richting Cuba. We vliegen op Varadero en nemen de bus naar Havana. Na 3uur komen we aan bij de casa van Aurora y Julio. Daar worden we in pyjama en met zoenen onthaald door de alleen Spaans sprekende Aurora. De twee dagen die volgen verkennen we Havana met name ter voet en met de hop-on en hop-off bus. Regelmatig worden we aangesproken door Cubanen, gewoon voor een gezellig praatje en soms omdat ze meer van je willen. Uiteindelijk belandden we met 2 jonge Cubanen op een terras, waar we cocktails drinken en een sigaar roken. Ze vertellen ons over hun land, school en families. Verder doen we alle must sees van Havana aan, waaronder het Capitolio, Monumento Jose Marti, Malecon, Museo de Revolucion, Plaza Vieja, Plaza San Fransisco, Plaza del Armas, etc. We genieten intens van alle oldtimers en de kleurrijke gebouwen.

Na Havana vertrekken we richting Viñales. Een mooie busreis langs palmbomen, tropische bossen en meren. Viñales heeft een klein centrum, maar op de juiste dagen is er voldoende vermaak, dans en muziek in Centro Cultural Polo Montanez. Overdag verkennen we de omgeving en gaan op pad met een Cubaan langs de mogotes door het hart van de vallei. We krijgen uitleg over de plantages en alles wat er groeit en bloeit. We klimmen bij één van de mogotes omhoog en bezoeken tot slot de Mural de la prehistoria: een muurschildering op een mogote van 120m, in 1961 geschilderd met een soort weergave van de evolutie. Ik vond het meer vergelijkenis tonen met een afbeelding van spiderman :) . Één van de andere dagen zwerven we door de velden, gaan onder hekjes door en ‘verdwalen’ tussen de mogotes. ’s Avonds drinken we cuba libres op het dakterras van onze casa, kletsen in gebrekkig Spaans met onze gastvrouw en eten overvloedig.

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van Viñales en onze gastvrouw, wat een heerlijke plaats en een fantastische vrouw. Tijd om naar Cienfuegos af te reizen. Onze gastvrouw heeft daar een casa voor ons geregeld. We worden opgehaald door Hector en maken kennis met zijn vrouw Illla, compleet met baard- en snorharen. Na een lekkere dikke welkomszoen en toelichting dat Cienfuegos het leukste, het mooiste en het meest fantastische is, zijn we de stad gaan verkennen. Bezienswaardigheden zijn de mooie baai, het Benny More standbeeld, een plein en boulevard. ’s Avonds drinken we mojito’s en cuba libres met een aantal Cubanen. Één Cubaan voelde zich wel heel speciaal toen hij een Singapore dollar (spaart buitenlandse munten) van ons kreeg: deze heeft niemand! Cienfuegos heb je in één dag wel gezien, mocht je nog watervallen willen zien dan kun je er beter een dag langer blijven. Wij houden het na één dag voor gezien en nemen afscheid van het 60+ koppel (dat zich overigens als young couple omschrijft op hun visitekaartje) en reizen verder naar Trinidad.

Alle avonden eten we overvloedig in de casa. Uitbuiken, cuba libres drinken en dansen op heerlijke muziek doe je bij Casa de la Musica (cafe in de openlucht) en Palenque de los Congos reales. Trinidad staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco en terecht: mooie gebouwen, kleurrijk en overal muziek. Voor een geweldig uitzicht beklim je het plaatselijk museum . Doe dit tegen 16/17u en het zonlicht schijnt dusdanig op de gebouwen dat alles sprookjesachtig geel oogt.
Fietsen naar Playa Ancon (let op de zandvlooien), wandelen door Parque Cubano met haar mooie blue lagoons en rivierkreeftjes en een treinrit door de Valle de los Ingenios (Vallei van de Suikermolens) zijn mooie uitstapjes. De treinrit begint in het centrum van Trinidad en rijdt in ca. 45 minuten naar Manaca Iznaga. De trein gaat vervolgens door naar een Hacienda: casa Guachinango. Doordat we op het juiste moment de omliggende velden inlopen, geeft een man ons een rondleiding langs de velden, koffiebonen, guavabomen en suikerrietvelden. Hij laat ons o.a. suikerriet proeven. De terugreis naar Trinidad duurt een uur en verveelt geen moment. Half hangend uit de trein, met een salsa muziekje op de achtergrond is het genieten ten top!

Het is moeilijk afscheid nemen van Trinidad, maar we besluiten om richting Santa Clara te gaan. Santa Clara is vooral bekend vanwege Che Guevara. Het monument ter ere van Che Guevara vind je op Plaza de la Revolución. Tren Blindado is ook een monument ter ere van Che. Che liet hier in 1958 een trein, geladen vol met wapens en soldaten, ontsporen. Uitrusten doe je op het plein Parque Leoncio Vidal, wat zeker de moeite waard is met haar mooie gebouwen. Vergeet ook niet om langs de muur vol met spottende politieke striptekeningen te lopen (Carretera Central). Na één dag hebben we het gezien en regelen we met pijn in de kaken van het lachen (is het mijn gebrekkig Spaans of is er nu echt iets grappigs gezegd?) een taxi naar Havana.
’s Avonds in Havana speelt de Buena Vista Social Club. Wij hebben voor de ramen staan genieten. Op uitnodiging van een Cubaan zijn we meegelopen naar Plaza del Armas. Het is de dag dat de stichting van de stad Havana gevierd wordt (17 november). De kapel Museo el Templete staat op de plek waar Havana's eerste dienst onder een boom werd gehouden in november 1519. Mensen willen op deze dag de kapel bezoeken en om de boom (oude boom inmiddels vervangen door nieuwe) heenlopen om wensen te doen. Het voelt als een eer voor ons dat deze Cubaan het met ons wil vieren.

In Varadero strijken we neer op het strand. Gouden tip is om Cueva Ambrosio te bezoeken. Een verrassende grot, met fantastisch licht, muurschilderingen en vleermuizen. Varadero is de plek om te genieten van zon, zee, strand en rust. En natuurlijk om al je ervaringen op je in te laten werken. De meeste vooroordelen over Cuba kloppen ons inziens niet: het eten is heerlijk, de mensen zijn zo vriendelijk en een drukkende stemming door het regime Castro weten de mensen zelf gelukkig heel goed te relativeren.

Foto's

b4213.jpg
b4213.jpg
Marjankersten