Manuel Antonio NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek!

Manuel Antonio NP,
Costa Rica


Wij zijn op het terras van ons verblijfplaatsje 's avonds aan het nagenieten van alweer een heerlijk dagje aan de westkust van Costa Rica nabij Uvita. En we krijgen zomaar eventjes onverwacht bezoek van deze speciale bidsprinkhaan. Van bovenaf gezien lijken het gewoon 2 groene blaadjes met een aparte vorm: 1 langwerpige en 1 ronde vorm. Ze zijn zo goed gecamoufleerd dat ze zelden te spotten zijn. Zulk een vreemd schepsel heb ik nog nooit van zo dichtbij gezien. En ook geheel onverwacht en dus enkel de GSM bij de hand...

Wat extra info van op wiki: Bidsprinkhanen (Mantodea) zijn een orde van grote, roofzuchtige insecten met een kenmerkende, opgeheven lichaamshouding.

Alle bidsprinkhanen hebben een slanke, langwerpige lichaamsvorm en kenmerkende voorpoten die geëvolueerd zijn tot grote en krachtige, sterk gespecialiseerde vangpoten en een driehoekige kop.
De benaming is wat misleidend, want het zijn geen echte sprinkhanen. Ze zijn nauwer verwant aan de kakkerlakken. Bidsprinkhanen onderscheiden zich van de rechtvleugeligen (en dus sprinkhanen) doordat ze carnivoor zijn; ze staan bekend als vraatzuchtig en kannibalistisch.