Centraal Costa Rica (hoogland)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Volcan Irazu

Centraal Costa Rica (hoogland),
Costa Rica


De vulkaan ligt in het Parque Nacional Volcan Irazo wat zich uitstrekt over de bovenste hellingen. De Irazu is met 3430m de hoogste vulkaan van Costa Rica. Historisch gezien is het ook de actiefste vulkaan, de eerste melding van een uitbarsting stamt uit 1723. Tussen 1917 en 1921 vond een aantal explosies plaats. Een beroemde uitbarsting is die van 13 maart 1963, de dag waarop president J.F. Kennedy de top van Midden-Amerika bijwoonde.

De naam Irazu is afgeleid van het woord istaru, dat 'donderberg' betekent. Volgens een legende offerde het opperhoofd Aquitaba zijn dochter aan de goden van de vulkaan. Toen hij later strijd leverde met een andere stam, vroeg Aquitaba de goden om hulp, waarop de vulkaan vuur uitbraakte over de vijanden en hun dorp onder een modderlawine bedolf.

De weg naar de top van de vulkaan slingert zich omhoog langs groenteveldjes. Vanaf het platform kijken de bezoekers recht in de 300 meter diepe en 1km brede kater, die een grasgroen meer bevat. Er zijn nog 4 andere kraters toegankelijk.