Arenal Volcano

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zoekplaatje!

Arenal Volcano,
Costa Rica


De túngara-kikker (Engystomops pustulosus) is een kikkersoort die wordt aangetroffen gevonden in heel Midden-Amerika en in het noorden van Zuid-Amerika. Deze vriend is goed verstopt op de foto! Ook in het echt hadden we hem in geen geval gespot zonder een gids.
Kan je hem vinden??

Ik ben echter niet 100% zeker of het de túngara-kikker betreft, omdat deze 2,5 tot 3,5 cm groot worden en mss was deze wel ietsie pietsie groter. Dus als iemand me kan corrigeren, go ahead ;-)

Dit kikkertje is 's nachts actief en komt dan tevoorschijn om zich te voeden met mieren en termieten en andere kleine ongewervelde dieren tussen het plantenafval op de grond. Tijdens het broedseizoen groeperen de mannetjes zich 's nachts bij tijdelijke poelen en roepen ze om partners aan te trekken. Wanneer een vrouwtje één van de mannetjes kiest, creëert het mannetje een schuimnest waarin de eieren worden gelegd.

Vrouwelijke kikkers kiezen een partner op basis van de aantrekkelijkheid / complexiteit van de roep. Mannetjes produceren een roep die bestaat uit een gejank, en kunnen ook tot zeven korte 'klauwgeluiden' toevoegen aan hun paringsroep. Een oproep die bestaat uit zowel een gejank als een klap, wordt als een complexe roep beschouwd. Ook de trillingen van een vezelige massa nabij het strottenhoofd van de mannelijke kikker spelen een rol.

Hoe comlexer (de roep), hoe meer de vrouwtjes zijn aangetrokken. :-)