Noord Canada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Skyline of Churchill

Noord Canada,
Canada


Vorige week vrijdagmiddag kwam ik aan in Churchill, ook wel bekend als 'polar bear capital of the world'. Uiteraard heb ik daar op het postkantoor DE stempel erin laten zetten. Daarna ben ik lopend door de stad, hoewel het de naam stad eigenlijk niet mag dragen, naar het helikopter bedrijf gegaan. Samen met Lisa from London hielden we onze ogen goed open want we hadden strenge instructies gekregen over hoe daarnaar toe te lopen.
In deze tijd van het jaar wonen er net zoveel ijsberen als bewoners (rond de acht- tot negenhonderd) en komt het regelmatig voor dat er een ijsbeer in de stad wordt gezien. Zoals wij het nummer 112 hebben, hebben zij een noodnummer voor ijsberen. Mensen mogen hun huizen nooit op slot doen en hun auto's ook niet, sterker nog, de autosleutels steken gewoon in het slot. Op deze manier kunnen ze tijdig vluchten, want tijd om je deur van slot te halen of je auto te starten heb je niet. IJsberen zijn razendsnel op korte afstand en breken dwars door ramen heen.
In ieder geval, wij zijn veilig bij de heli gekomen en hebben daar een geweldige vlucht van anderhalf uur (uur geboekt, half uur extra gekregen omdat we z'n laatste ritje van de dag waren) gemaakt over de toendra met spectaculaire vergezichten, heel veel ijsberen en deze indrukwekkende skyline van Churchill. Een stad waar je alleen kunt komen per trein of het vliegtuig, want wegen ernaartoe zijn er niet.
Mocht je ooit gaan, probeer dan die heli te boeken en doe dit ruim van tevoren want er zijn weinig plekken. Zeker op heldere, onbewolkte dagen is het ontzettend gaaf en je krijgt veel info over het gebied van de piloot.