Noord Canada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Low-tide hiking door ijsbeerland

Noord Canada,
Canada


Op onze rondreis door Canada hebben we naast de "gewone" westelijke route (Calgary - Nationale Parken Banff/Jasper - Whistler, Vancouver Island - Vancouver), ook een ongewone detour gemaakt naar Churchill aan de Hudson Bay om ijsberen en Beluga walvissen te zien. een hele omweg, maar wat prachtig. Je kunt er niet met auto komen, maar alleen met de trein vanaf Thompson (9 uur durende reis door schitterend landschap), of per vliegtuig (een uurtje met CalmAir). Die laatste is erg prijzig, maar wij moesten wel, omdat de trein kort tevoren was ontspoord met 13 graanwagons (Churchill is een grote graanoverslag haven). Er worden ook speciale all-in reizen naar Churchill georganiseerd, maar die zijn ook erg duur.

Tip: plan een week extra in en huur een auto vanaf Calgary en rij naar Thompson (1500km), dan met de nachttrein naar Chruchill (wel even vantevoren reserveren via VIA Rail, prijs afhankelijk van of je een gewone stoel of slaapcoupé wilt hebben).
Wij verbleven bij Tundra Inn, een eenvoudig, doch goed onderkomen met vriendelijk en zeer service gericht personeel. Daar kun je alle excursies ook boeken (Beluga Whale Tour, Tundra Buggy Tour om ijsberen te zien vanuit de Tundra Buggy, een king size bus op enorme wielen).
Wij hadden ook de tijd en de wens om een low-tide hike te doen naar het scheepswrak Ithaca (zie mijn foto's) en onderweg ook Miss Piggy (een vliegtuigwrak) te bekijken. Om dat te doen is het aan te raden om de getijden te weten en om met een gids op pad te gaan die de omgeving en natuur kent en bewapend is. omdat je je middenin IJsbeerterritorium begeeft! In de zomer blijven de ijsberen in de omgeving van Chruchill (subarctisch) om daarna met het begin van de ijsvorming weer de zee op te gaan. Het dorp kent een polar bear alert en die waakt van 10 tot 22u op ijsberen die het dorp te dicht naderen. Afgeraden wordt om na 22u in het donker buiten te lopen (er gaat ook een toeter af om die tijd). Geweldige ervaring om op zo'n afgelegen plek te zitten!

Als je zo'n low-tide hike wilt doen kan dat het beste met een gids van Nature 1st Tours. Afspraak afhankelijk van het getijde en je betaalt voor minimaal 3 volwassenen (wij betaalden CAD95 pp). Veel minder toeristisch dan de Tundra Buggy, persoonlijker en een eigenlijk een must als je die hele omweg hebt gemaakt ;-)

[url="http://www.nature1sttours.ca/nature-tours.htm" target="_blank"]Nature 1st[/url]