Kelowna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het vogel mysterie

Kelowna,
Canada


De gouden grondspecht leeft vooral in Noord-Amerika. Van deze vogel bestaan er twee varianten: de geelkleurige grondspecht met gele veren in het oosten van de Verenigde Staten en de roodkleurige grondspecht met rode veren in het westen. Van de populatie geelkleurige grondspechten, heeft een derde rode tinten in hun gele veren. Waar komt dat kleurverschil vandaan?

Kanaries worden oranje door het eten van wortels en flamingo’s hebben hun roze kleur te danken aan de garnalen die ze verorberen. Uit onderzoek blijkt dat de gouden grondspecht onder andere van kleur verandert door de besjes die hij eet. Zijn veren worden rood in plaats van geel. Lang dachten wetenschappers dat de gouden grondspecht zijn rode tinten te danken heeft aan zijn roodkleurige voorouders, maar niets is minder waar. Het rode pigment uit kamperfoeliebesjes laat de veren verkleuren, zo concluderen Amerikaanse wetenschappers.

Met de veertjes flink opgeblazen tegen de kou zit deze rood gekleurde specht midden winter op een tak in het stadscentrum van Kelowna. Kelowna is een stad in de Canadese provincie Brits-Columbia, in de regio Okanagan. De stad staat bekend als de warmste plaats in Canada, waardoor het een uitzonderlijk goed gebied is voor wijnbouw.

(Info gouden grondspecht: kennisvannu.nl)