kelowna

Foto door Reisreporter ChristaThieme

Canada ligt in Noord-Amerika, heeft meer dan 34 miljoen inwoners en is groter dan heel Europa. Het land grenst aan de Verenigde Staten, de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee. Het klimaat in kelowna is vanwege de grootte van het land per provincie verschillend. Het land kent bergklimaten, landklimaten en zeeklimaten. Langs de westkust bijvoorbeeld zou je het klimaat kunnen vergelijken met dat van Nederland, in het oosten is de temperatuur wat lager en het noorden is het koudste.

Zes tijdzones breed vind je bergen (Rocky Mountains), fjorden, watervallen (Niagara watervallen), immense naaldbossen, rivieren, heuvels, lege vlaktes, landerijen, meren en prachtige stranden aan de kust. Er zijn ook diverse excursies om de wildlife van kelowna te leren kennen, zoals de grizzly beren, ijsberen, walvissen en orka’s.

Banff NP is een van de populairste nationale parken in kelowna. Lake Louise met het mooie helderblauwe water, omringd door bergen, is toch wel de must-see in het gebied. Het gelijknamige stadje Banff is gezellig en sfeervol en onwijs prachtig gelegen. Een goede plaats om een paar dagen te verblijven als je het park wilt verkennen. Icefields Parkway, ook wel Highway 93, brengt je langs talloze bezienswaardigheden en stops waar je de mooie natuur kunt bewonderen. Voor wintersporters heeft kelowna massa's sneeuw in petto! De Sunshine Coast in British Columbia is een zeer toegankelijke plek voor iedereen die houdt van typische outdoor sporten als kajakken, mountainbiken, vissen en hiken. Wie in het voorjaar gaat, kan de ene dag skiën of snowboarden op Whistler Mountain en de volgende dag op het strand van de zon genieten.

De natuur wordt niet voor niets geprezen, kelowna kent echter ook een aantal wereldsteden: de hoofdstad Ottawa kent vele historische bezienswaardigheden zoals het parlementsgebouw en de Peace Tower. Aan musea kom je ook niks tekort en ’s zomers is een boottocht over het Rideau kanaal, dat internationaal is erkend als werelderfgoedlocatie, de moeite waard. Als het kanaal ’s winters bevriest kun je gaan schaatsen op misschien wel de grootste natuurlijke ijsbaan ter wereld.
Het veelzijdige Vancouver is ideaal voor wintersporters, actievelingen, walvis spotters en cultuurliefhebbers. Skiën in de Cypress Mountains, wandelen over de Capilano Suspension Bridge, maar loop ook door de historische wijken van de stad zoals China Town. De Vancouver Lookout biedt je een uitzicht over de stad en de haven. Met een veerboot ben je in anderhalfuur in de schilderachtige stad Victoria, dat voor lange tijd werd aangeprezen als de meest Engelse stad van Noord-Amerika. Bezoek het New York van kelowna, de stad Toronto, een wereldstad, maar dan met dorpse trekjes of ‘de Franse stad’ Montreal waar het hele jaar door festivals plaatsvinden, maar waar je ook bezienswaardige gebouwen zoals het stadhuis of de Notre-Dame basiliek kunt zien.  

Rondreizen per huurauto of camper zijn het meest in trek, maar het land is ook per treinreis te verkennen wat zorgt voor een hele andere ervaring. Hoe dan ook, geniet van culturele steden, laat je betoveren door de mooie landschappen, beroemde natuurparken en de wildlife!

Informatie over kelowna

Beste foto's & tips van kelowna

'1093160' door ChristaThieme '1093160' door ChristaThieme

Canadakelowna

Canadakelowna

Besneeuwde herten

ChristaThieme

Ik kan nu uit eigen ervaring vertellen dat het heel lastig is om wildlife scherp te fotograferen als het sneeuwt! Door de hevige sneeuwval is het niet alleen lastig scherpstellen maar zit er ook telkens een vlokje nét op de verkeerde plaats... voor een oog, een mond of gewoon als een hele grote vage vlek precies voor de hele kop. Grrr... Je moet er dan ook wat kou en nattigheid voor over hebben om uiteindelijk tot een goede foto te komen. Maar gelukkig was de warme kop koffie vlakbij en was ik vrij snel weer opgewarmd! De foto is genomen van min of meer dezelfde plek als mijn vorige foto van een Canadese hert (zie mijn foto Muildierhert). Deze foto is van een paar dagen later. Ik vermoed dat het een vast stekkie van de herten is waar ze regelmatig even pauzeren.

'1093003' door ChristaThieme '1093003' door ChristaThieme

Canadakelowna

Canadakelowna

Het vogel mysterie

ChristaThieme

De gouden grondspecht leeft vooral in Noord-Amerika. Van deze vogel bestaan er twee varianten: de geelkleurige grondspecht met gele veren in het oosten van de Verenigde Staten en de roodkleurige grondspecht met rode veren in het westen. Van de populatie geelkleurige grondspechten, heeft een derde rode tinten in hun gele veren. Waar komt dat kleurverschil vandaan? Kanaries worden oranje door het eten van wortels en flamingo’s hebben hun roze kleur te danken aan de garnalen die ze verorberen. Uit onderzoek blijkt dat de gouden grondspecht onder andere van kleur verandert door de besjes die hij eet. Zijn veren worden rood in plaats van geel. Lang dachten wetenschappers dat de gouden grondspecht zijn rode tinten te danken heeft aan zijn roodkleurige voorouders, maar niets is minder waar. Het rode pigment uit kamperfoeliebesjes laat de veren verkleuren, zo concluderen Amerikaanse wetenschappers. Met de veertjes flink opgeblazen tegen de kou zit deze rood gekleurde specht midden winter op een tak in het stadscentrum van Kelowna. Kelowna is een stad in de Canadese provincie Brits-Columbia, in de regio Okanagan. De stad staat bekend als de warmste plaats in Canada, waardoor het een uitzonderlijk goed gebied is voor wijnbouw. (Info gouden grondspecht: kennisvannu.nl)

'1103297' door ChristaThieme '1103297' door ChristaThieme

Canadakelowna

Canadakelowna

Winters vooruitzicht

ChristaThieme

Yesss! Ik mag, kan en ga weer naar Canada volgende maand! Wat een heerlijk vooruitzicht, de bergen, het Okanagan Lake en de sneeuw die hopelijk dan al regelmatig valt. De stad Kelowna in British Columbia is prachtig gelegen aan weerzijden van het meer. Verbonden door een smalle brug is Kelowna op zowel de oostelijke als westelijke oever te bereiken. Het klimaat is heerlijk in alle jaargetijden. In de zomer is het een zwoel warm mediterraan klimaat en doen de wijnranken aan de oever van het meer je denken aan Frankrijk. In de winter lijken de temperatiuren en de vele sneeuw meer op het Oostenrijkse Tirol. Skiën op Big White, langlaufen op geprepareerden paden in de buurt van Peachland of tijdens een hike op zoek naar de herten in Knox Mountain Park... ik hoef mij niet te vervelen! Trouwens, in de winter hoef je niet eens de bergen in om herten te spotten. Je komt ze regelmatig tegen in de stad, op zoek naar voer wandelen ze regelmatig door de straten!

Laat kaart zien