Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Icefields Parkway image

Canada: de Icefields Parkway

Icefields Parkway
Canada
Sr-fotografie

Canada: de Icefields Parkway

Tijdens mijn rondreis door Oost- en West-Canada van juni 2014 ging een deel van de reis via de Icefields Parkway in West-Canada. Deze 230 km lange highway staat bekend om zijn prachtige natuurschoon en is een van de meest adembenemende wegen waar ik ooit overheen ben gereden.

In deze blog vind je een paar highlights die je zeker niet mag missen.

De Icefields Parkway of Highway 93 is een tweebaansweg dwars door een landschap van bergen, meren gletsjers en watervallen. Genoeg stopplaatsen onderweg om van dit alles te genieten en foto's te maken. Een echte snelweg is het niet, want het wild loopt over en naast de weg. Makkelijk te spotten soms als je naar het stilstaande verkeer kijkt. Beren, herten, berggeiten, vogels en heel veel eekhoorntjes, en allemaal zo dichtbij.

De Icefield Parkway begint met een bezoek aan een van de bekendste meren van Canada, Lake Louise. Zorg dat je hier vroeg bent, want het is een enorme trekpleister voor toeristen. Langs het prachtige blauwe meer loopt een wandelpad wat je dichterbij de Victoria gletsjer brengt. Aan de rand van het meer is een enorm hotel, maar in de omgeving ook genoeg campings. De Lake Louise tent Campsite is omgeven door een hek wat de beren moet tegenhouden. Eekhoorntjes storen zich hier echter niet aan en lopen in grote getale en al kwetterend over de camping. Vlakbij is Lake Moraine. Dit is eveneens een prachtig blauw meer, maar dit meer is omgeven door twee gletsjers en bergen. Langs het meer loopt een pad en wanneer je dit volgt, kom je uiteindelijk uit bij een waterval. Je kan hier ook een kajak huren en de omgeving vanaf het water bekijken.

Na een blik op de Bow Gletsjer was de volgende stop Peyto Lake. Dit superblauwe meer met zijn bijzondere vorm is bereikbaar door een steile klim naar boven. Vanaf het uitzichtpunt kan je het meer en de omgeving goed zien. Het meer ligt wat hoger en in juni toen ik er was, lag er ook nog sneeuw.

De Mistaya Canyon is een kloof waar een enorme hoeveelheid water doorheen stroomt. Via een wandelpad en een brug kan je de canyon oversteken. Pas dan zie je hoe diep de kloof is en de vormen ervan laten goed zien wat de kracht van water is.

De volgende toeristische stop is het Icefield Centre. Wanneer je kampeert is de Icefield walk in camping echt een aanrader, maar wees hier vroeg bij want deze camping die vlakbij de gletsjer ligt, is snel vol en heeft een beperkt aantal plaatsen alleen voor tenten. In het Icefield Centre zijn tal van excursies te boeken. Vanuit een terras heb je prachtig uitzicht op de gletsjer. Een korte klim brengt je naar het beginpunt van de gletsjer. Alleen met een gids mag je de gletsjer op wandelen of een bus kan je tot op het ijs brengen.

De Sunwapta Falls zijn langs de kant van de weg. Hier heb je grote kans om berggeiten tegen te komen. Dit is niet een hele grote waterval in tegenstelling tot de Athabasca Falls die 24 km verderop liggen. Ook hier is het een aanrader om er vroeg bij te zijn. Het is een makkelijke wandeling met bruggen over de waterval. Ook is er een deel waar het water vroeger heeft gestroomd en de waterval nu is opgedroogd. Hier kan je tussen de uitgesleten kloof doorlopen en het begin van de waterval zien.

Aan het eind splitst de snelweg in de 93A richting mt. Edith Cavell. Een wandeling van 1,4 km brengt je de Angel gletsjer met eronder een bevroren meer.

Het plaatsje Jasper is het einde van de Icefields Parkway. Dit plaatsje is wel heel erg gericht op toerisme, maar niet minder leuk. Een wandeling rond Pyramid Lake geeft je een mooi uitzicht op de omgeving. Het is wel een flinke klim, maar het uitzicht op de omliggende meren is prachtig.

Wanneer je naar West-Canada gaat is de Icefields Parkway echt een aanrader om te genieten van de prachtige natuur en zijn bewoners. Veiligheid boven alles, want hoe aaibaar de beren eruit zien en hoe dichtbij ze komen, het blijft wild. Maar ook vanuit de auto is het genieten!

Foto's

744c8.jpg
744c8.jpg
Sr-fotografie
2c667.jpg
2c667.jpg
Sr-fotografie
d7f4d.jpg
d7f4d.jpg
Sr-fotografie