British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Van Alberta naar British Columbia

British Columbia
Canada
ChristaThieme

Van Alberta naar British Columbia

Na onze wildlife-dag gisteren bij Maligne Lake hebben we vandaag een rustige reisdag. Daar zijn onze pubers erg blij mee! Ze kunnen voor het eerst ietwat uitslapen (als ik ze echt laat uitslapen worden ze pas in de middag wakker). In de tussentijd lopen wij, als ouders die wel vroeg wakker zijn, de route naar de waterval. Helaas is zowel de route als de waterval niet echt bijzonder en de waterval is onmogelijk mooi op de foto te krijgen. Maar goed, we hebben al veel prachtige exemplaren gezien, zowel bij Johnston Canyon als bij Athabasca. Het zachte licht van de ochtendzon op de rotswand tegenover de waterval vind ik echter wel erg mooi en daar maak ik dan ook een foto van.

Terug bij de camper ontbijten we op ons gemak, maken de camper gereed voor vertrek en rijden daarna naar Jasper. We parkeren de camper opnieuw bij Jasper en lopen een rondje door het kleine toeristische stadje met als doel om wat kleine boodschappen te doen. Ook zijn we op zoek naar een wifi-verbinding om contact te kunnen leggen met de familie. Ondanks onze mobiele wifi in de camper, is er maar weinig bereik in de natuurparken. Maar gelukkig kan je in Banff en Jasper wel gebruik maken van de gratis wifi bij de bekende koffietenten Starbucks, Timmies (Tim Hortons) en van de vele restaurants. En met een kop koffie, wat lekkers en wifi gaat de tijd aardig snel! Als we weer richting onze geparkeerde camper lopen zien we de goederentrein voorbij rijden. Minuten lang hebben we er staan wachten om over te steken en na meer dan 50 wagons zijn we de tel kwijt geraakt. Kleine plaatsen zoals Banff en Jasper door zijn allemaal ontstaan bij het aanleggen van de spoorrails en die zijn tot op vandaag van groot belang voor de Canadese economie. Op veel plekken in de natuurparken hoor je de claxon van de treinen voordat deze bijvoorbeeld een tunnel in gaan, zowel overdag als ‘s-nachts. Het doet ons denken aan het toeteren van de auto’s op Gran Canaria om een eventuele tegenligger te waarschuwen bij een scherpe onoverzichtelijke bocht in de bergen.

Na Jasper vervolgen wij onze route over Yellowhead Highway naar het westen, richting Blue River. Op een gegeven moment worden we door een bord langs de weg er aan herinnerd dat we een tijdzone passeren. Op het moment dat we de grens tussen Alberta en British Columbia over gaan dienen we de klok een uurtje terugzetten. We houden een pauze bij Rearguard Falls Provincial Park. Het is maar een klein park en lang niet zo bekend als de grote parken Jasper en Banff, maar zeker wel een bezoekje waard. Het meest interessante vonden wij de ondergrondse puthole vlakbij de waterval waar het rivierwater ondanks de sterke stroming vanuit tegengestelde richting in stroomt. We hebben het geprobeerd op de foto te zetten, maar of je het kan zien …

We vervolgen onze weg, houden regelmatig foto- en hapslok-pauzes (wat eten of wat drinken) tot we in Valemount aankomen. Daar vragen we aan een paar locals in een supermarkt waar we ‘the best Canadian hamburger ever’ kunnen eten. We worden gestuurd naar een klein onooglijk tentje dat ergens op een soort industrieterreintje in een hoekje gepropt staat, Diamond H. Donair's (adres: 1500 7 Ave, Valemount, BC V0E 2Z0, Canada). Het is niet meer dan een pijpenla, met plastic stoelen en wiebelige tafels. Maar de hamburgers zijn echt geweldig lekker! Wij vragen dit soort dingen regelmatig aan de lokale bevolking want zij weten de beste plekjes uit ervaring. En zoals mijn moeder altijd zei; ‘vragen staat vrij’ en ‘nee heb je en ja kun je krijgen’.

Met een volle buik rijden we de laatste paar kilometers naar de camping Blue River in het gelijknamige stadje. Na 255 km gereden te hebben willen we niets liever dan wat rondhangen op de camping. Even bijkomen want de volgende dag staat een berensafari op de planning. We krijgen een campingplaats toegewezen naast een enorme camper van een Canadees stel uit Edmonton. We mogen een kijkje nemen in hun rijdende huis, want dat is het zeker. De camper heeft een ruime 2persoons slaapkamer, een complete badkamer met douche (niet zo’n hokje als bij ons), een keuken mét bar, een grote zithoek met widescreen tv en een open haard. Gewoonweg super-de-luxe!

Terwijl de kinderen les krijgen in houthakken voor de ‘fire pit’, want elke Canadees weet hoe je hout moet hakken, pak ik mijn fototoestel op om een rondje te wandelen om Eleanor Lake aan de overkant van de weg. Bijna alle meren in de Canadese Rocky Mountains worden gevoed door de smeltend sneeuw en ijs. Eleanor Lake is daar echter een uitzondering op. Door de warme temperatuur van het water wordt het vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden van zowel bewoners van Blue River als toeristen. Er is een klein strandje waar je kan zwemmen, er wordt gevist en je kan met een klein bootje varen. Het is ideaal voor families met jonge kinderen. Overdag is het vol leven, maar in de avond wordt het rustig en valt er een serene stilte over het meer. Wat is dat genieten! Er is echter één klein nadeel; door het stilstaande water is het ook een paradijs voor muggen! Ik kan enkele prachtige foto’s maken maar uiteindelijk word ik weggepest door de muggen. Al krabbend vanwege de jeuk, loop ik terug naar de camper en sluit de dag af met een gezellig gesprek rond het kampvuur, kletsend over de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland, Canada en Engeland want de Canadese Caroline is eigenlijk Engelse import…

Foto's

b4e92.jpg
b4e92.jpg
ChristaThieme
d88e9.jpg
d88e9.jpg
ChristaThieme
94af7.jpg
94af7.jpg
ChristaThieme
36423.jpg
36423.jpg
ChristaThieme
e1795.jpg
e1795.jpg
ChristaThieme
3687e.jpg
3687e.jpg
ChristaThieme
fd5e8.jpg
fd5e8.jpg
ChristaThieme