British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

De beste plaats om grizzly beren te zien: Alaska of Canada?

British Columbia
Canada
Sr-fotografie

De beste plaats om grizzly beren te zien: Alaska of Canada?

Een beer in de dierentuin heeft iedereen wel eens gezien. Maar hoe is het om een beer te ontmoeten in hun natuurlijke leefomgeving?

Mijn wens was om beren van echt dichtbij mee te maken. Hiervoor kwam ik al snel op een locatie waar dit mogelijk was op een prettige manier met respect voor de dieren en onder begeleiding van een ervaren gids.

Mijn eerste ontmoeting met beren was op vakantie in Alaska (Hallo Bay http://www.hallobay.com/).
De tweede ontmoeting met beren was tijdens een rondreis door Canada (Knights Inlet Lodge http://knightinletlodge.ca/).

In dit artikel beschrijf ik de overeenkomsten en de verschillen.

De overeenkomst die me bij beide locaties opviel was het enorme respect men had voor de beren en dat met alle activiteiten werd geprobeerd de dieren niet te storen. Op beide locaties waren veel onderzoekers aanwezig die de beren bestudeerden. Dit om het gedrag van de dieren beter te leren begrijpen en te kijken wat de invloed van de veranderingen van de aarde met de beren doen. Veiligheid voor mens en dier stond bovenaan.

Dan de verschillen:

Vlucht
Bij Hallo Bay was de vlucht vanaf het vaste land ongeveer een half uur en ging deze alleen boven zee. De kleine Chesna kon alleen landen op het strand, vlakbij de lodge.

De vlucht naar de Knights Inlet Lodge was per watervliegtuig en duurde ongeveer 20 minuten en ging van Vancouver Island (Campbell river) naar het vaste land over ruig berglandschap.

Gebied
Hallo Bay is een eiland. Naast beren zijn er ook vogels, zeehonden, knaagdieren, vossen en wolven op het eiland. Er zijn hier alleen Grizzly beren en geen zwarte beren.

Knights Inlet is een gebied van regenwoud. De lodge ligt aan een rivier die uitmondt in de zee. In het gebied komen naast Grizzly beren ook zwarte beren en andere zoogdieren voor. Vogels van kolibrie tot zeearend zijn er te vinden. In de rivier zwemmen soms de walvissen, dolfijnen en zeehonden in de buurt van de lodge.

Accommodatie
Hallo Bay heeft grote twee-persoons barakken. Een gaskacheltje is nodig om warm te blijven ‘s nachts. Naast een grote barak waar de keuken is en tafels om aan te eten, een gemeenschappelijke douche en toiletruimte is alles wat op het eiland staat.

De Knights Inlet Lodge is een drijvend complex en heeft 16 2-persoonskamers voor gasten. Daarnaast zijn er verblijven voor de onderzoekers en het personeel. Een ruimte om te eten, een keuken, een ruimte om te ontspannen en waar ‘s avonds lezingen worden gehouden.

Het eten wordt bij beide locaties heel goed geregeld al was het bij de Knights Inlet lodge wat luxer.

Excursies
Bij Hallo Bay gaat alles te voet. Laarzen zijn geen overbodige luxe, want soms moet je een stroompje oversteken of door modderig gebied. De beren zijn in het voorjaar en de zomer vooral te vinden op de weide en aan het strand. In het najaar als de zalmen er zijn, gaan ze naar de rivier om zich vol te eten met deze vissen.

Per groep niet meer dan vijf personen en een gids.

Bij de Knights Inlet Lodge wordt gebruik gemaakt van verschillende typen boten en er zijn ook jeeps beschikbaar om over het vaste land te verplaatsen.

In kleine bootjes kan je je met een aantal mensen tegelijk op het water op zoek naar beren dichtbij de lodge. In een grotere boot kan je de omgeving wat verder verkennen tot ongeveer 30 km van de lodge. Hier is de kans om dolfijnen tegen te komen en zijn watervallen en steile granieten wanden overal zichtbaar.

Per jeep kan er een stukje over het land gereden worden o.a. naar een prachtig uitkijkpunt. Onderweg zie je pas echt hoe de beren leven. Een boom waar het mos aan één kant af is, betekent dat er waarschijnlijk een beer jeuk had aan zijn rug of zijn geur wilde achterlaten in zijn territorium. De pootafdrukken zijn goed zichtbaar op de routes die de beren door de dichte begroeiing maken en gezamenlijk gebruiken. Kajaks zijn ook beschikbaar om zelf actief de omgeving een klein stukje te verkennen.

Afhankelijk van de excursie gaan er tussen de 6-12 mensen mee in een groep.

De Beren
Om beren bij Hallo Bay te zien hoef je niet ver te lopen. Ze zitten ook vlakbij de lodge. Via walky talkies communiceren de gidsen met elkaar waar de beren zich bevinden. Soms is het een kwestie van gewoon wachten. Niet altijd even fijn met kou en regen, maar de beloning van een langswandelende beer is het zeker waard. Op minimaal vijf meter komen de beren in de buurt. De gidsen hebben ‘flairs’ (soort vuurpijl) om de beren af te schrikken bij zich. Grote mannetjesberen vechten om hun territorium en bij deze dieren is het verstandig meer afstand te bewaren. Omdat de beren hier mensen niet zien als bedreiging of als voedselbron is het veilig om op deze manier ze te bekijken.

De beren bij de Knights Inlet Lodge kan je alleen bekijken vanaf het water. De minimale afstand tussen de boot en de beren is 50 meter. Tijdens laagtij eten de beren mosselen die vastzitten op de rotsen. Op de velden grazen de beren. In het bosrijke gebied zijn heel veel bessen te vinden die ook gegeten worden. In het najaar eten de beren zicht rond aan zalm voordat ze in winterslaap gaan.

Keuze
Hallo Bay of Knights Inlet Lodge, ik had het voorrecht om beide locaties te bezoeken. Als ik een keuze moest maken zou ik toch voor Hallo Bay kiezen. Waar de mogelijkheden bij de Knights Inlet lodge wat diverser waren en de accomodatie luxer, ging ik voor de ontmoeting met de beren. De beren bij de Knights Inlet lodge kan je alleen op afstand in een boot bekijken. De beren bij Hallo Bay waren wat dichterbij en doordat alles te voet ging was voor mij deze ervaring nog onvergetelijker.

Het leefgebied en de beren van Hallo Bay en de Knights Inlet Lodge zijn in de film Bears van Disney (2014) te zien.

Foto's

a7be6.jpg
a7be6.jpg
Sr-fotografie
1c5f2.jpg
1c5f2.jpg
Sr-fotografie
05879.jpg
05879.jpg
Sr-fotografie
47152.jpg
47152.jpg
Sr-fotografie
31a52.jpg
31a52.jpg
Sr-fotografie
42c0b.jpg
42c0b.jpg
Sr-fotografie
04bf3.jpg
04bf3.jpg
Sr-fotografie