Tips voor het vinden van wildlife

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Tips voor het vinden van wildlife'
Was hier op 2017-02-14 Gepost op: 5 reacties.
Onze reis door de Rocky Mountains van Canada sluit ik af met tips die de kans op het zien van wildlife vergroten. Natuurlijk wil iedereen graag zo veel mogelijk dieren zien. Een groot deel heeft te maken met geluk en het op de juiste tijd op de juiste plaats zijn, maar een deel van de magie is dat je nooit weet wat je gaat zien. De Rockies worden bewoond door een scala van zoogdieren. Meest gezien zijn de steenbokken, dikhoornschapen en herten. Minder vaak gespot worden de beer, berggeiten, stekelvarkens, coyotes, wolven en elanden en nog zeldzamer zijn lynx, poema en wolverines. Met de opwinding van het zien van de grotere zoogdieren is het gemakkelijk om te vergeten dat er ook kleine diertjes leven. Bergmarmotten, pika’s, boommarters, konijnen en (grond)eekhoorns zijn enkele soorten die je kan tegenkomen.

De beste tijd van dag
Vroeg opstaan in de bergen loont. Bij zonsopgang of net daarna heb je grote kans om wild te zien. Ben je zelf geen vroege vogel, dan kan je het ook in de late namiddag en in de paar uur voor zonsondergang proberen. Dit zijn de uren waarop dieren actief naar voedsel en water zoeken.

De beste tijd van het jaar
De beste tijd om wild te zien is buiten het toeristische hoogseizoen, oftewel de lente, herfst en winter. Dit komt omdat dan veel dieren zich verplaatsen naar lagere gelegen gebieden voor voedsel en voortplantingsrituelen. In de bronsttijd van half september t/m oktober komen de elandstieren bij elkaar om te vechten over de vrouwtjes. In het voorjaar, als de sneeuw begint te smelten, zoeken veel dieren naar gras langs de bermen van de wegen. Vrouwelijke elanden komen met hun kalveren samen. Dikhoornschapen en herten nemen hun jongen mee om van het sappige opkomende gras te smikkelen. De beer kan je al vroeg tegenkomen, maar de meesten komen eind april begin mei uit hun winterslaap. In de zomer met stijgende temperaturen en toenemende toeristische activiteit, zoeken veel dieren het wat hogerop.

De beste plekken
In de minder bezochte nationale parken zoals Yoho en Mount Revelstoke National Park heb je een grotere kans om wild te zien door minder toeristische verkeer en een gevarieerder leefgebied. Ongeacht welk park je bezoekt, de minder bereden wegen en de meer rustigere gebieden zijn de beste plekken om wildlife te spotten. Vraag dagelijks aan de lokale bevolking of er de afgelopen dagen wilde dieren zijn gespot. Dit gaat vaak als een lopend vuurtje rond.

Wildlife in Banff NP
Vermillion Lakes - elanden, herten en wapiti in het vroege voorjaar, elanden in de bronsttijd.
Bow Valley Parkway (Highway 1A) – deze weg is minder bereden, herten, wolven, coyotes, beren (zwarte en grizzly’s), dikhoornschapen, steenbokken en elanden.
Fenland Trail - een kort wandelpad in Banff zelf met elanden langs de rivier tijdens de bronsttijd.
Minnewanka Loop – elanden, coyotes en wolven langs de weg en in de weiden. Op de hellingen dikhoornschapen.
Norquay Road - dikhoornschapen, elanden, coyotes, herten en soms een poema.
Fairmont Banff Springs golfbaan - elanden en wapiti’s op de greens.
Buffalo Paddock - gebied langs de rechterkant van de Trans Canada Highway ten westen van de stad Banff, elanden in de grasgebieden.
Banff Centrum - elanden en herten in het gras van de stadsparken, langs de rivier en op de gazons van huizen.
Bourgeau Lake - berggeiten en dikhoornschapen op de berghellingen in de buurt van het meer.
Tunnel Mountain Drive – elanden in het gras langs de kant van de weg.
Sulphur Mountain Gondola - dikhoornschapen in het gebied bovenaan de gondel.
De weg naar Sunshine skigebied – soms een poema of grizzly langs de weg. Door deze twee gevaarlijke dieren wordt de weg regelmatig gecontroleerd door Parks Canada personeel.

Wildlife rond Lake Louise
Lake Louise is een van de broedgebieden van de grizzly beer. Bezoekers zijn vaak verbaasd dat de camping, gelegen in het dorpje Lake Louise, een elektrisch hek om het terrein heeft om de beren tegen te houden.
Rond het meer - beren en welpen aan de achterkant van het meer in het voorjaar. Pika’s leven in de rotsen aan de achterkant van het meer. In de zomer en herfst stekelvarkens op de hellingen bij de meren.
Vlakte van Zes Gletsjers Trail - grizzly’s tijdens de zomer en vroege herfst. Halverwege de route berggeiten op de kliffen.
Chateau Hotel Property – (grond)eekhoorns op het hotelterrein en langs de oever van het meer.
Moraine Lake – Grizzly’s op de wandelroutes. Soms worden er stukken afgesloten of zijn er beperkingen, bv dat je in een groep van minstens 6 personen dient te wandelen. Kijk op de website van Parks Canada voor actuele mededelingen.
Lake Louise Gondola - van juni tot september is de skigondel een uitstekende manier om grizzly’s te zien op de hellingen.

Wildlife in Jasper
Maligne Lake Road – in de buurt van Medicine Lake dikhoornschapen en zwarte beren. Pika’s in het rotsachtige gebied langs de oever van het meer. Bij Maligne Lake komt de wandelroute Moose Loop langs Moose Island waar vaak elanden liggen. (Grond)eekhoorns bij het restaurant en parkeerplaats.
Pyramid Lake Road - elanden en beren langs de weg en bevers in het meer.
Higway 93A - een minder bereden weg die ongeveer 6km ten zuiden van Jasper aftakt van de Icefields Parkway en weer er op uitkomt in de buurt van de Athabasca Falls.
Miette Hotsprings - dikhoornschapen, zwarte beren en soms een grizzly.
Jasper centrum - herten, vooral in de herfst/bronsttijd. Elanden op het terrein van Fairmont Jasper Park Lodge.
Ramp Point - een plek ongeveer 20km ten oosten van Jasper op de Yellowhead Hwy #16 met berggeiten en dikhoornschapen. Ten westen van Jasper langs de Yellowhead Highway #16 elanden, schapen, beren en herten, af en toe een eland.
Jasper gondel – boven de boomgrens de bergmarmot.
Wapiti Campground - elanden
Athabasca Falls - net ten zuiden van de watervallen is er een plek genaamd de Goat Lick, waar bergeiten de minerale afzettingen van de rotsen aflikken.
Columbia Icefields Center - dikhoornschapen rond het centrum en richting de gletsjer.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Zwarte beer bij The Crossing in Jasper NP

Zwarte beer bij The Crossing in Jasper NP

Voorvertoning Steenbokken op Maligne Lake Road in Jasper NP

Steenbokken op Maligne Lake Road in Jasper NP

Voorvertoning Eland op Moose Island nabij Maligne Lake in Japser NP

Eland op Moose Island nabij Maligne Lake in Japser NP

Voorvertoning Dikhoornschapen bij Medicine Lake in Japser NP

Dikhoornschapen bij Medicine Lake in Japser NP

Voorvertoning Grondeekhoorn in Banff NP

Grondeekhoorn in Banff NP

Voorvertoning Wolf nabij Yoho NP

Wolf nabij Yoho NP

Voorvertoning Wapiti met jong langs Yellowhead Highway

Wapiti met jong langs Yellowhead Highway

Voorvertoning Bergmarmot langs de kant van de weg in Mount Revelstoke NP

Bergmarmot langs de kant van de weg in Mount Revelstoke NP

Zwarte beer bij The Crossing in Jasper NP

Zwarte beer bij The Crossing in Jasper NP

Steenbokken op Maligne Lake Road in Jasper NP

Steenbokken op Maligne Lake Road in Jasper NP

Eland op Moose Island nabij Maligne Lake in Japser NP

Eland op Moose Island nabij Maligne Lake in Japser NP

Dikhoornschapen bij Medicine Lake in Japser NP

Dikhoornschapen bij Medicine Lake in Japser NP

Grondeekhoorn in Banff NP

Grondeekhoorn in Banff NP

Wolf nabij Yoho NP

Wolf nabij Yoho NP

Wapiti met jong langs Yellowhead Highway

Wapiti met jong langs Yellowhead Highway

Bergmarmot langs de kant van de weg in Mount Revelstoke NP

Bergmarmot langs de kant van de weg in Mount Revelstoke NP

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

5 reactie(s) bij "Tips voor het vinden van wildlife"

 • profile image comment

  Super leuk Christa, goed gedaan! Benieuwd wat wij komende zomer weer tegenkomen. Het speuren en hopen is al de helft van de pret. En wat geweldig dat jullie een wolf gezien hebben!

  Door saskiahamminga • geplaatst op 2017-02-19 16:11:21
 • profile image comment

  Jouw reisgids Canada is af! Knap gedaan

  Door corriedewinter • geplaatst op 2017-02-16 18:22:37
 • profile image comment

  Hoi Christa, helder verhaal hoor (ook met minder woorden). Ik ga dit jaar weer terug en moet mij er bewust van blijven dat de plekken waar ik toen beren zag mij nu misschien tegen kunnen vallen. Het blijft wildlife! Soms zie je veel en soms zie je niets!

  Door kburgers1 • geplaatst op 2017-02-16 08:46:43
 • profile image comment

  Hi Christa, het is een zeer goed naslagwerk voor de toekomstige Canada reiziger. Hier heb je echt heel veel aan. Ik weet niet of het er bij mij van gaat komen in de toekomst om dit land te bezoeken maar mocht het zo zijn dan gebruik ik zeker je blogs. Groetjes Marleen

  Door aticketto • geplaatst op 2017-02-15 21:39:36
 • profile image comment

  Door de beperking van het maximaal aantal woorden heb ik de tekst drastisch in moeten korten.De eerste versie kwam neer op bijna 2000 woorden. Beschrijvende elementen zijn nu achterwege gelaten. Het leek mij dat de "hotspots" belangrijker geacht worden dan sfeer beschrijvende woorden. Jammer, want nu is het meer een kale opsomming geworden. Groetjes, Christa

  Door ChristaThieme • geplaatst op 2017-02-15 13:17:25

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.