Rocky Mountains

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rocky Mountains image

Rocky Mountains

Rocky Mountains
Canada
JoshuaX

'Bear encounter'

Ik neem de telefoon op, zo eentje die je nog in oude westernfilms ziet, met zo'n grote hoorn. We zijn in een klein museum in Banff. Er wordt een geluidstape afgedraaid, eentje uit de héél oude doos. Een man verteld over zijn 'encounter' met een Grizzly. Flarden weet ik nog te herinneren, het was een heel indrukwekkend en enigszins beangstigend verhaal. Met een vriend liep hij door de bossen. Een Grizzly viel hen aan. "First she threw my friend in the air, he was out immediately, then she came after me. She grabbed me, the power I felt was overwhelming, she threw me five meters away against a tree. Again she came at me, I had no chance, I was like a doll in her paws. She threw me away again, I was almost out off it. Then she came again, and these were my final seconds on this earth, I knew at that moment. But then a bear cup came out of the shrubs. The mother abruptly stopped the attacks, and went her way with her cup". Zo ongeveer ging zijn relaas, maar dan tien minuten lang. Hij overleefde de aanval, zijn vriend ook. Uren later bereikten ze bebloed de bewoonde wereld. Wauw, zo ga je toch net wat minder onbevangen bear country in.

Later die vakantie zaten we aan een picknicktafel bij Kananaskis Lake. Ik ging er even alleen met fototoestel op uit, wilde een klein heuveltje beklimmen voor wat foto's van een hoger standpunt. Ik liep over een klein dammetje en daar stond een man met baardje, zonnebril, hengel en andere visspullen te kijken. Toen ik bij hem was zei hij: "there is a Grizzly here". Ik was gelijk alert, denk meteen aan het relaas door de telefoon! "I am walking behind him already for half an our, from my fishing spot up to here" zegt de man. Hij wijst en ik zie zijn pick up truck op een onverharde parkeerplaats staan, ongeveer honderd meter verderop. "he is somewhere here, I can't get to my car". Ik kijk naar waar hij naar kijkt, en meteen zegt hij "there he is". Er komt een volwassen Grizzly met zo'n grote bult op zijn nek uit de bomen gelopen, recht naar ons toe. Gelukkig wel enkele meters onder ons, want we staan op het dammetje. We zijn allebei muisstil, hoewel de Canadese visser behoorlijk relaxt oogt, hij zal dit varkentje (beertje) vaker gewassen hebben. Dit is echt even anders dan onderweg met de auto een beer spotten en uitstappen voor een fotootje, samen met andere toeristen. We kunnen hier nergens schuilen, ik kan niet even een autodeur achter me dichttrekken. Als hij wil kan deze beer ons net zo "verwelkomen" in zijn territorium als de mannen aan de andere kant van de telefoon. En we zitten hier in Kananaskis, het is hier wilder dan in de Nationale Parken, de beren zijn hier veel minder gewend aan toeristen. Deze feiten schieten wel even in een flits door mijn hoofd.

De beer is nu op minder dan tien meter van ons! Maar gelukkig heeft hij toch meer interesse voor de bessenstruiken, echter hij kan geen bessen meer vinden. Een andere beer is hem blijkbaar voor geweest. Hij kijkt nog eens rond, óók naar ons, ik hoop maar dat hij ons niet als alternatief ziet voor de bessen. Gelukkig draait hij zich na enige (toch wel spannende) momenten om en loopt weer rustig de bomen in. De Canadees wacht nog een tijdje en zegt dan "I'm gonna go for it". "Good luck" zeg ik, en daar gaat hij luid zingend richting zijn auto. Als hij bij de klep van de pick up is, kijkt hij nog eens mijn kant op en steekt zijn duim omhoog. Ik sta nog te dralen, want ik wilde eigenlijk die heuvel op, maar op dat idee kan die beer ook gekomen zijn natuurlijk. Toch maar niet, ik druip af, maar in ieder geval wel 'in one piece".

Achteraf gezien leek de tijd een beetje stil te staan. Ik heb geen seconde gedacht om een foto te nemen, daar was ik totaal niet mee bezig, had niet eens in de gaten dat ik het toestel nog in mijn hand had. Ik bleef wel rustig, had ook niet de gedachte te gaan rennen, maar ook niet om rustig op de beer in te praten, wat je schijnt te moeten doen, zo van 'hi bear, easy bear'. Eigenlijk was ik gewoon blij dat de visser naast me stond, dat was op één of andere manier geruststellend. Dus zo gaat dat blijkbaar, zo'n 'bear encounter'. Gelukkig met een goede afloop.