Rocky Mountains

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rocky Mountains image

Ice Glacier Highway

Rocky Mountains
Canada
Alexmeester

Ice Glacier Highway

De langste en mooiste route over de mooiste highway van Canada, de Ice Glacier Highway. En je raadt het al, het is glacier, glacier, glacier, glacier, oh ja, en ijsblauwe meren die de schoonheid van Lake Louise naderen. De namen weet ik allemaal niet meer, maar allen zijn weer vernoemd naar vrouwen. Zal wel iets met de schoonheid te maken hebben.

De eerste stop was Peyton Lake, die weet ik dan nog wel, daar waar de glacier zich steeds verder terugtrekt en het ijsblauwe water als een ingekleurd palet op de foto lijkt te liggen. Door naar Mistya Canyon, wat een geweld van snelstromend water; mooie fotospot en even een snack op een rots, iets boven de uitgesleten kloof waar het opspattende water, wild voorbij raast. Bijna halfweg op de route, voor mijn gevoel was ik vanaf Den Helder al lang in Maastricht aangekomen, gloorde de Altabasca glacier. Meer dan 300 meter ijsdikte, 1 km breed een een paar km lang. Afkomstig van het Colombia plateau dat de grootte heeft van de stad Vancouver: groot dus.

Een hike van 5-8 uur onder begeleiding de gletsjer op was niet meer haalbaar, dus snel in de enorme snowtruck en ondanks dat ik inmiddels gewend was aan grote Dodge trucks met enorme banden, bleek deze speciaal voor de gletsjer ontwikkelde snowtruck nog een paar maten groter. En ze leken nog wel zo klein zo op een afstandje op de gletsjer zelf (zie foto). Dus hopsakee de truck in en met een enorm vermogen meteen de helling van 15 graden naar beneden.
Totaal onvoorbereid gekleed, bleek de temperatuur ineens rond het vriespunt te liggen: kouououuuououououd!!.

Een groepje looney tunes ging uit de kleren voor een fotoshot in ondergoed, mij niet gezien.
Maybe next time.

Foto's

d1d73.jpg
d1d73.jpg
Alexmeester
ee871.jpg
ee871.jpg
Alexmeester
450cc.jpg
450cc.jpg
Alexmeester