Rocky Mountains

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rocky Mountains image

Wegbrengspecial Camper Canada, Aanloop naar de Rocky Mountains, (dag 12 en 13)

Rocky Mountains
Canada
Jan10e

Wegbrengspecial Camper Canada, Aanloop naar de Rocky Mountains, (dag 12 en 13)

Had ik al laten weten dat de camping ten noorden van Calgary van afgelopen nacht eigenlijk een beetje een dump is? Er stond veel blank en is modderig, er werden nieuwe leidingen aangelegd, behoorlijk aantal vaste gasten die de ruimte om hun stacaravan als onoverdekt schuurtje gebruiken.

Met de vrienden die deze ochtend eerst hun lekke bandperikelen gaan oplossen hebben we een camping voor vanavond afgesproken. Wij zetten koers naar het westen van Calgary om vanaf daar op de trein/metro/tram te stappen naar het centrum.

Hoe met een camper Calgary in? Niet dus. Parkeren bij Park en Ride en dan met metro. Helaas Park en Ride is vol… en de parkeerruimtes eigenlijk ook te klein dus na eerst nog te kijken of we de camper een dag konden parkeren bij een shoppingcentre (max. 2uur/wegsleepregeling van kracht) vriendelijk gevraagd of we achter het benzinestation konden parkeren. Dat was goed. Hoe die wegsleepregeling werkt: Een medewerker had ons uitgelegd dat de parkeerbeheerders een krijtstreep op je banden tekenen. Als ze dan later terugkomen en de krijtstreep zit er nog… dan ben je de pineut. Wegsleepkosten natuurlijk voor eigen rekening bovenop de boete.

Op het station bleek dat er voor ons de enkele rit kaartjes het handigste zijn, want een dagkaart hebben we zeker niet nodig. Probleem: contact te betalen. Er is geen loket, moet via kaartautomaat. We hebben al ons kleingeld bij elkaar geschraapt en nog gewisseld bij andere passagier en toen hadden we precies genoeg. Wat was het, 2,30 als ik me goed herinner.
Vanuit de trein zien we rechts in de verte de olympische skischans en al gauw doemt ook de skyline van Calgary op.
Het centrum is te belopen. De tram rijdt er dwars doorheen en is dat traject gratis. Dus binnen de centrumzone kun je hoppen zoveel je wilt. We beginnen onze wandeling bij het Stadhuis en het Olympisch plein/park. Het is blijkbaar al lunchtijd. Velen lopen met broodje of pizzapunt in de hand naar een lekker plekje. Het is gezellig in de stad wel. Het is lekker weer en de terrasje zijn goed bezet. Winkelen in Calgary is een indoor aangelegenheid. De winkel-/ kantoorblokken zijn met skywalks met elkaar verbonden. Moderne winkels en foodcourts. Te veel om allemaal aan te doen. En het is buiten te lekker weer. Dus we struinen toch vooral op straatniveau.
Hier en daar staan standbeelden van oud ijzer. Vooral het paard vond ik prachtig. We hadden ook de tower nog kunnen opgaan, maar die haalt het qua hoogte bij lange na niet bij die van Toronto.

Voor de evt. Ipad waar we naar op zoek zijn moeten we naar een andere wijk. Dus zo gezegd zo gedaan. Vanuit de trein zien we zodoende ook nog het terrein waar altijd de Stampede wordt gehouden. Echt cowboy uitstraling. Bij aankomst bleek dat we voor het shoppingcentre eerst nog flink moesten wandelen… en dan nog shoppen en dan nog terug…. We keken elkaar aan… Dat gaan we dus niet meer doen. Lekker terug naar de camper, een uurtje rijden en zouden we dan eindelijk eens onze gehuurde campingstoeltjes kunnen benutten? Vanuit Calgary zie je al de Rocky Mountains. De toppen steken wit af tegen de blauwe lucht. De afstand is echter nog best ver. We volgen de 1A tot Cochrane. We veblijven op een goed verzorgde camping met net sanitair en laundry service. (en dat laatste hadden we nu toch eindelijk wel eens nodig). En inderdaad, terwijl ik mijn wasjes draai en droog, zitten we heerlijk buiten aan een drankje van het uitzicht te genieten.

De volgende ochtend niet echt haast. De afstand is het niet die we vandaag naar Banff willen afleggen. Dus pas rond tienen zijn we klaar voor vertrek. Prachtige tocht via de 1A door Bow Valley en langs de Bowrivier. Dit is de opmaat voor de Rocky Mountains. Maken weer diverse fotostops bij meertjes en de eerste echte bergen. Maar het is vandaag ook wat regenachtig.

Bij de toeristeninfo in Canmore gaan we de nieuwe info ophalen voor het komende traject en worden goed geïnformeerd over de mogelijkheden en de beperkingen van het kamperen in dit te vroege seizoen.
Canmore zelf is ook al een toeristische stadje en we gebruiken de lunch in een leuk tentje. (daar zijn er meerderen van in Canmore). Omdat ik in wintersportoutfit rondloop en er wintersportwinkels zijn en er posters hangen van de diverse skigebieden waan ik me op wintersport. Eigenlijk zouden we een dagje moeten gaan skien. Maar dan moet wel het weer een beetje meewerken.

Net na Canmore is de toegang tot het Banff National Park. Er zijn verschillende passen mogelijk. Wij kiezen voor de meest uitgebreide kaart: die is dan namelijk ook geldig in alle andere aangesloten parken en musea, national heritage en monumenten en is bovendien nog een jaar geldig. Die sturen we dan na gebruik wel op naar onze vriendin inToronto. En omdat we denken dat we toch zeker wel 7 dagen in deze regio blijven was dat een betere deal dan een 7 daagse Banff/Jasper pas.

In Banff aangekomen is er maar 1 camping geopend. Maar wat voor eentje. Mooie plaatsen met uitzicht en bergen om ons heen. Dit is wat we van Canada hadden voorgesteld! Het is nog redelijk vroeg en nog tijd voor een wandeling. Dus richting de Hoodoos, die hier ook ergens zijn. De wandeling leidt ons hoog langs de vallei van de bow rivier. Heel in de verte zien we het beroemde hotel van Banff. Aan wild zien we meerdere Elk (maar een paar hebben er een halsband om) en de ground squirrel. Leuke beestjes zijn dat ook. Ik zou een heel stripverhaal kunnen maken van alle foto’s die ik van die beestjes heb gemaakt.

Zo, nu nog weer even een maaltje fabriceren, kopje koffie om bij het lezen in slaap te vallen.
Eindelijk… we hebben de Rocky Mountains bereikt. Wat wij denken het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van onze oversteek.

Wordt vervolgd.


Foto's

61053.jpg
61053.jpg
Jan10e
c2b0a.jpg
c2b0a.jpg
Jan10e
b7fc3.jpg
b7fc3.jpg
Jan10e