Canada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Canada image

'How to survive a Canadian winter'

Canada
Noord en Midden Amerika
MariekeH

'How to survive a Canadian winter'

Dit verslag zal vooral in het teken staan van de relaxtheid waarin je je als backpacker kunt begeven en de manier waarop je rond kunt komen in de Canadese winter. We wonen inmiddels niet meer met drie Canadezen in één huis, maar met vier dus ons huis is een waar hostel geworden. Eigenlijk maakt niemand zich druk, het huis is ook van ‘niemand’ van ons. En zo ligt er zaagsel door de woonkamer, komen er regelmatig vrienden over de vloer met twee of drie honden, staat het aanrecht vaak vol met spullen van iedereen, liggen er blikjes bier door de tuin, wordt er nooit gestofzuigd en als je dat wel doet stinkt je kamer naar dode hond en vind je een dode muis onder de kapstok. De voordeur gaat never nooit op slot, niemand heeft een sleutel. Dat kan allemaal hier! Vanaf begin februari is het hier voor zeven uur ’s ochtends al licht buiten! En we wonen omgeven door prachtige bergen, het is echt super! De dagindeling van de helft van de huisgenoten bestaat uit sneeuwscooteren.

Onze baan in het hotel is hilarisch. We werden een paar dagen ingewerkt en konden daarna hatsjekidee in ‘no time‘ kamers schoonmaken. Eerst haal je doeken op in de wasruimte, daarna ga je naar het hotelgebouw waar jouw kamers zijn en op de verdieping waar je het meeste kamers moet schoonmaken pak je een kar waarvan je hoopt dat je collega’s die eind vorige dag hebben volgestopt met shampoos, zeepjes, wasmiddel, vaatwasblokjes, toiletborstel, schijtlint, handdoeken, badmatten etc. Je klopt op de deur en roept ‘housekeeping’, écht wat voor ons! Wist je dat er zelfs een strategie is om bedden op te maken?! Je hebt dus ‘stayovers’ en ‘checkouts’ en vooral bij die laatste is het lachen geblazen. Want, zo is gebleken, Amerikanen en Canadezen zijn niet bevreesd om flink wat fooi achter te laten. En dat is voor ons! Samen met het eten uit de koelkasten. Je verbaast je werkelijk wat we hier het huis in meenemen: fruit, toetjes, muesli, pasta, lasagne, zalm, chips, kaas, ijs, groenten, bier, wijn, blikjes fris, whiskey, rum en tequila om maar wat te noemen!

Onze collega’s zitten ’s morgens of dronken of stoned in onze loungeroom compleet met champignonbaarden en het haar in pleeborstel model. Het zijn veel Australiërs, wat Europeanen en Canadezen en we kunnen prima werken met iedereen. Een aantal branieschoppers zoekt graag de grens op bij een van de strengere managers en zo is iemand een keer in een half uur pauze twee gondola’s omhoog gegaan in werkkleren en naar beneden gesnowboard. Om klokslag 3.01PM was hij terug en met een stalen gezicht langs deze manager schoot hij in z’n werkschoenen en ging aan het werk. Hilarisch toch?! Soms treden er een aantal collega’s op in een eettent onderaan de piste, er is hier veel gezelligheid.

Voor een vriendenprijsje konden we een skipas kopen aan het begin van onze carrière en daardoor hebben we al tientallen keren met de gondola de skiheuvel op kunnen gaan. We hebben veel kilometers geskied, van groene en blauwe piste tot en met de dubbel zwarte piste! Het is een heerlijk gebied! Prachtige beelden zijn er met de GoPro opgenomen. Er zaten een aantal zonnige dagen bij van 20 graden met strakblauwe lucht! De laatste tijd belandden we steeds vaker op het terras aan het einde van de dag. Iedere nacht sneeuwt het op de toppen van de bergen. Toen we aankwamen begin februari was alles wit bedekt met sneeuw, in april zijn de woonwijken en het gebied rondom het hotel groen en klaar voor de lente. Het is mogelijk om poedersneeuwski’s te huren om flink op hoogte te kunnen skiën met een nieuwe ervaring. Revelstoke is een gebied waar wereldwijd skiërs naartoe komen, met name om te helikopterskiën in de poedersneeuw. De sneeuwcondities zijn zo verschillend hier, er is voor iedereen wel uitdaging te vinden. Het dorp zelf is er gek op! Twee sneeuwscooters achter op de trucks, mensen lopen op skischoenen door de supermarkt en we hebben een enkeling betrapt die zelfs autorijdt met z’n skischoenen aan. De laatste week zag je mensen op de fiets naar de piste gaan met de ski's achterop. We hebben de jongste skiër ontmoet, een meisje van 22 maanden. In de winter van 2015-2016, is er in ons skigebied in Revelstoke in totaal 9,5 meter sneeuw gevallen!


Wist je dat…
* Canada het tweede grootste land ter wereld is en ruim 34 miljoen inwoners telt.
* Nederland 240x in Canada past.
* veel mensen van de oostkust naar de provincie Alberta trekken om daar te werken.
* Canada een van de grootste drie olievelden ter wereld heeft?!
* we daardoor allerlei mensen met verschillende nationaliteiten ontmoeten.
* je op dit moment voor 1 euro $1.50 krijgt, dus onze dollar is niet zoveel waard maar des te
leuker voor jullie om hier vakantie te vieren.
* de beren nu in winterslaap zijn?!
* het ijshockey team van Edmonton de ‘Edmonton Oilers’ heet.
* Canada de langste kustlijn heeft, namelijk 283080 kilometer.
* het hier heel normaal is om na een paar uur werken je koffie op te warmen in de
magnetron!
* je auto nog steeds start bij -32, maar dat het niet veel kouder moet zijn?!
* als je een loopneus hebt bij -25 dit meteen verandert in een ijspegel…!

Foto's

Skië in het gemoedelijke wilde westen
Skië in het gemoedelijke wilde westen
MariekeH
Poedersneeuw en helikopterskiën
Poedersneeuw en helikopterskiën
MariekeH
Voor de échte waaghalzen
Voor de échte waaghalzen
MariekeH

Laat een reactie achter

5 reactie(s) bij "'How to survive a Canadian winter'"

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 30 Oct 2018 | 17:42:26

  Geweldig om te lezen. Hier maak je toch wel een boek van?

 • profile image comment
  Door Saskiahamminga• geplaatst op 29 Oct 2018 | 20:17:59

  Haha geweldig! Ik wil graag nog eens naar Canada in de winter, prachtig....

 • profile image comment
  Door ThijsVDenBurg• geplaatst op 27 Oct 2018 | 08:47:44

  Het huis lijkt me niet zo fijn maar voor de rest heerlijk

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 25 Oct 2018 | 13:48:02

  De foto's zijn geweldig, maar of ik ook zo zou genieten als jij van het delen van een huis, met veel rotzooi van anderen en dan stofzuigen met stank.. Maar het leest heerlijk weg en zo krijgen we even een kijkje in een heel ander leven.

 • profile image comment
  Door MarleenvM• geplaatst op 25 Oct 2018 | 12:36:54

  Als ik dit zo lees heb je een geweldige tijd daar gehad. Leuke weetjes...