Argentinië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Argentinië image

Gletsjers, condors en guanaco's

Argentinië
Zuid Amerika
Sidonius

Gletsjers, condors en guanaco's

Wat heb ik mijn reisblog schromelijk verwaarloosd! Lange reisdagen, steeds verder weg van de bewoonde wereld, het leidt tot onthechting en het vervagen van email en internet.... en ook de telefoon had dagenlang geen bereik. We bevonden ons dus in Patagonie! We zijn gisteren weer thuisgekomen, en vanmiddag meteen op de schaats. Van een zomers terras in de tangowijk San Telmo in Buenos Aires afgelopen donderdag naar de bevroren weilanden rond Leeuwarden. Als reiziger moet je flexibel zijn....!
We hebben het geweldig gehad in Patagonie, en het heel erg getroffen met het weer zodat we de gletsjers en alle bezienswaardige en besneeuwde bergtoppen van de Zuidelijke Andes - de Fitz Roy en de Torres del Paine - konden bewonderen. Indrukwekkend! De lange reisdagen door de Argentijnse pampa (in het zuiden zijn dat goudkleurige steppen) brachten ons uiteindelijk in El Calafate, een leuk en gezellig plaatsje in het beroemde gletsjergebied Parques Nacionales Los Glaciares. In zes jaar tijd is dit dorp uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, mede omdat er nu een vliegveld is. Een beetje uit zijn krachten gegroeid....Een wereld van ijsmassa's ontvouwt zich voor onze ogen. Over het blauwgroene Lago Argentina varen we in de richting van de Upsalagletsjer. Helaas is deze gletsjer nu niet meer van heel dichtbij te bewonderen. In de zomer van 2008 is 500 meter afgebrokkeld, en de enorme brokstukken ijs blokkeren nu de vaarroute naar de Upsala en omliggende gletsjers Spegazzini en Onelli. Onderweg met de boot komen we enkele enorme brokken blauwgekleurd ijs tegen. De camera's klikken naar hartelust.
De Perito Moreno is nog wel heel dicht te naderen, zowel per boot als lopend over aangelegde terrassen. Deze gletsjer blijft om onverklaarbare reden in evenwicht, dat wil zeggen groeit niet maar krimpt ook niet. Onderweg naar de Perito Moreno hebben we erg veel geluk: we zien wel twintig condors rondcirkelen omdat we een omweg nemen via een hobbelige weg langs estancia's, en er waarschijnlijk een dood schaap of guanaco in de buurt ligt. Condors zijn aaseters. We zien op deze route ook veel prachtige guanaco's, een lamasoort dat heel veel voorkomt op de Argentijnse pampa's en steppen.
We trekken door, rond het prachtige Lago Argentina, het grootste meer van Argentinie met melkachtig zachtgroen water dat afkomstig is van de gletsjers. Op naar El Chaltén, waar de berg Fitz Roy (3440 m) bij een mooie ondergaande zon staat te stralen. De volgende dag maken we een dagwandeling in dit magische gebied met bossen, meertjes en besneeuwde bergtoppen.We besluiten ons bezoek aan dit gletsjergebied met een icetrekking over een stukje van de Viedmagletsjer. We kunnen maar een klein deel van de trekking doen vanwege de enorm harde wind die ons bijna van de gletsjer blaast. Verder gaan wordt te gevaarlijk, je zult maar in een ijsspleet waaien...Met een soort spikes onder de schoenen is het toch een spectaculaire tocht met mooie doorkijkjes in de binnenste krochten van de gletsjer. Af en toe klinkt een doffe knal, alsof er gejaagd wordt, en dan is er ergens weer een stuk van de gletsjer afgebroken.
We vervolgen onze tocht, nu weer naar Chili, waar we Oud & Nieuw zullen vieren in NP Torres del Paine.

Foto's

f6adc.jpg
f6adc.jpg
Sidonius
28985.jpg
28985.jpg
Sidonius