image
Vellah

Wandelen en fietsen in Asturië: verken de natuur rondom Gijón in 8 stappen

De Noord-Spaanse stad Gijón omringt zich met wilde natuur: van de spectaculaire kustlijn tot de Cantabrische bergen in het achterland, die deel uitmaken van het nationale park Picos de Europa. Trek eropuit en verwacht adembenemende zeegezichten, kliffen, bossen, bergweiden en verstilde dorpjes.

Gijón is de ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke hikes en trails. Vanuit de stad is een netwerk van paden uitgezet voor wandelaars en fietsers. Het ene moment wandel je door de historische wijk Cimavilla met zijn smalle straatjes en gezellige pleinen, het andere moment volg je de oevers van de Peñafrancia, Ñora of El Piles-rivier naar het buitengebied. Er zijn acht groene routes waarvan er twee, Serín en Monte Deva, minder dan een kilometer lang zijn en dus ideaal voor kinderen en oudere wandelaars. Op deze routes krijg je een goede indruk van het natuurschoon van Asturië met zijn ruige en beschermde kustlijn, pittoreske buurtschappen, ongerepte bergen, valleien en biosfeerparken, waarvan Picos de Europa de grootste is. We zetten alle acht routes op een rij!


Wandel langs het strand

Wandelen langs het strand _ De natuur van Gijón in 8 stappen _ Naturaleza_Senda-del-Cervigon

1) De route van Monte Deva doorsnijdt een natuurlijk park met een bezoekerscentrum, een bijenstal, een astronomisch laboratorium en een speeltuin. In de gehuchtjes Deva, Caldones en Santurio heeft de tijd stilgestaan. 
2) Ook Serín biedt ideale wandelingen voor het hele gezin. De route verbindt L’Espín met La Vega en passeert een oude stenen brug met elf bogen en een negentiende-eeuws treinstation. De parochie van San Miguel de Serín bevat oude Romeinse elementen. 
3) Het Bioparc Gijón Aquarium is de start van het vijf kilometer lange pad Poniente/El Rinconín. Het is een vlakke route, op een klimmetje naar Santa Catalina na. Tijdens je wandeling kom je langs de stranden van Poniente, San Lorenzo en El Rinconín, flaneer je over de Fomento-promenade en kun je een sessie boeken bij het centrum voor thallassotherapie. Onderweg passeer je mooie tuinen, de toren van La Escalerona en restanten van de Romeinse tijd. 


Verken het natuurlijke openluchtmuseum

Natuurlijke openluchtmuseum _ De natuur van Gijón in 8 stappen _ Naturaleza_Senda-de-La-Ñora

4) De route El Rinconín/La Ñora is een natuurlijk vervolg van San Lorenzo’s Muro-promenade en is dan ook favoriet onder de ‘locals’. Met ruim tien kilometer is het de langste route van het netwerk. Je wandelt langs de kustlijn en hebt prachtige vergezichten, vooral vanuit El Cervigón, de kaap van San Lorenzo en de heuvel van Cuervo. Als het warm is kun je naar willekeur het strand opzoeken van Peñarrubia, Serín, La Cagonera, Estaño of La Ñora. In dit natuurlijke openluchtmuseum kom je ook beelden tegen van Spaanse kunstenaars als Amadeo Gabino en Adolfo Manzano. 


Vind een oase in het bos

Oase in het bos _ De natuur van Gijón in 8 stappen_ naturaleza_senda-río-Peñafrancia

5) De ruigste van de routes is La Llorea/La Ñora. Een goede conditie is vereist om de onverharde weg en dichtbegroeide bospaden te verkennen op deze 4,5 kilometer lange tocht. Je wordt beloond met een groene oase van stromende beekjes, eeuwenoude bomen, serene landjes, oude molens en gehuchten. Je begint bij de golfbaan van La Llorea en eindigt bij het strand van La Ñora. Als je nog niet moe bent, kun je van daaruit verder lopen naar El Rinconín – of een stuk daarvan.
6) Wandelen of fietsen langs de rivier Peñafrancia maakt je getuige van menselijke sporen in het natuurlijke landschap. Op deze zes kilometer lange route zie je restanten van oude nederzettingen, de Atlantische Botanische Tuin, de met oude eiken begroeide boomgaard Carbayera de El Tragamón, een oude wasplaats met een bron, de stenen brug Güeyu Deva en rustplaatsen waar je een glas cider kunt drinken.


Ga kriskras door de boomgaard

Kris kras door de boomgaard _ De natuur van Gijón in 8 stappen_ Naturaleza_senda-río-Piles

7) De wetlands van Río Piles zijn dé attractie op deze wandel- en fietsroute van negen kilometer. Het is eigenlijk niet één route, maar een netwerk van paden kriskras door de delta van een oude riviermonding. Hier vind je ook appelboomgaarden waar de beroemde Asturische cider van gemaakt wordt. Je begint bij de brug van Piles en kunt vervolgens kiezen uit twee paden die zich weer vertakken langs lagunes, vennen, weilandjes, vogelbroedplaatsen, bruggen en molens.
8) Het fiets- en wandelpad van La Camocha volgt de oude spoorweg waarover in vroeger tijden steenkool werd vervoerd naar de haven van El Musel. Deze vlakke route van zeven kilometer is goed te doen voor wandelaars en fietsers die benieuwd zijn naar de bedrijvigheid van de oude Asturiërs. Je passeert oude gehuchtjes, mijngroeves, een treintunnel en de Romaanse kerk van Santa María de Leorio uit de twaalfde eeuw.


Zo kom je in Gijon:

  • Door de lucht: Asturias Airport (OVD) ligt op 25 minuten van de stad. Je kunt vanuit Amsterdam en Brussel hier rechtstreeks op vliegen.
  • Over het spoor: de sneltrein vanuit Madrid doet er drie en een half uur over naar Gijon
  • Met de auto: vanaf de Franse grens is het vierhonderd kilometer rijden naar Gijon

Hier kun je overnachten

Gijón telt vele hotels, pensions, bed and breakfasts en restaurants, van 1 tot 4 sterren. Er zijn ook campings, hostels, appartementen en vakantiehuisjes te vinden. Heb je een camper, dan kun je naast het strand staan op l’Arbeyal. Langs de twee grote stranden van Gijón zijn veel recreatiemogelijkheden, ook voor surfers en kajakkers.

Surf naar Gijon.es voor meer reisinspiratie.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.