image
VISITFLANDERS

Ontdek de mooiste kastelen (en weelderige tuinen) van Vlaanderen

Sprookjesachtige kastelen, prachtige tuinen,  imposante verdedigingswerken: kastelen en burchten in Vlaanderen laten de fantasie de vrije loop. Geen land ter wereld kent meer kastelen per vierkante kilometer dan België, dus opties alom. Duik in de rijke geschiedenis en doe in en rondom de kastelen bijzondere reiservaringen op. We zetten onze vier favorieten op een rij. 

Reis terug naar de middeleeuwen in Gent

Het Gravensteen in Gent brengt je terug naar de middeleeuwen. © Tom D'Haenens

Het Gravensteen in Gent is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Het imposante gebouw van militaire architectuur was de reden dat de grafelijke macht overeind bleef in het woelige Gent; graaf Filips was onverslaanbaar vanuit zijn burcht. Voor Gentenaren staat het Gravensteen symbool voor machtsmisbruik, feodale onderdrukking, gruwelijke foltermethodes en onverdraagzame inquisitie. Een bezoek aan het Gravensteen is als een reis door de tijd, terug naar de ruige middeleeuwen.

Lees ook: Op culinaire reis in Vlaanderen - dit zijn de smaakvolste tips

Laat je betoveren door Kasteel van Bornem

Het Kasteel van Bornem is sprookjesachtig. © Visit Flanders

Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde, vlak bij Bornem en in de volksmond vernoemd naar de plaats, lijkt het decor van een sprookje. Een toegangsbrug met ronde wachtershuisjes, speelse torentjes, een prachtig achttiende-eeuws interieur met schilderijen, gravures, kant en Chinees porselein: de checklist voor een sprookje wordt volledig afgevinkt. Het Kasteel van Bornem is van 1 april tot en met 15 november in groepsverband (minimaal tien personen) te bezoeken onder begeleiding van een gids; reserveren is noodzakelijk. Op 12 en 19 juni kun je het kasteeldomein bezoeken zonder al je familie en vrienden op te hoeven trommelen: je kunt je dan aansluiten bij een groep. Wel vooraf reserveren! Liever op de bonnefooi? Op 15 augustus, de laatste twee zondagen van augustus en de eerste twee zondagen van september zijn er Opendeurdagen, waarbij je het kasteel kunt bezoeken zonder vooraf te hoeven reserveren.


Struin door de plantentuin van Meise

De plantentuin van Meise is een van de grootste botanische tuinen ter wereld. © Plantentuin Meise

De tuinen rondom een kasteel zijn vaak minstens zo indrukwekkend als het bouwwerk zelf. Zeker als het gaat om de plantentuin in Meise, om de hoek van Kasteel van Bouchout. Het is met 92 hectare boordevol planten een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Een toegangsticket tot het kasteel is inbegrepen in de prijs van de plantentuin.

Lees ook: Bijzonder overnachten in Vlaanderen - 5 droomplekken net over de grens

Fiets de kastelenroute door Waasland en Scheldeland

In een tocht van 49 kilometer trap je via slingerende weggetjes en pittoreske dorpjes naar het mooiste culturele erfgoed van de regio's Waasland en Scheldeland. Start- en eindpunt van de Fiets de Kastelen-route is Destelbergen. De kastelen van Destelbergen, Heusden, Laarne, Beervelde en Lochristi kruisen vervolgens je pad.

Bonustip: plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Beervelde, waar in het Park van Beervelde de halfjaarlijkse tuindagen plaatsvinden. Half mei en half oktober is het Park drie dagen lang een schatkamer voor de meest veeleisende plantenliefhebber. Je hoeft geen plantenkenner te zijn om van de tuindagen van Beervelde te genieten: het majestueuze decor, de muziek, workshops en culinaire streekproducten maken het voor iedereen een bijzonder uitstapje.


Kun je geen genoeg krijgen van Vlaanderen? We hebben de leukste tips voor een citytrip naar Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!