image
Getty Images

De beste tips voor Italië van het gebaande pad

Zo ontdek je Italië weg van de massa. Geniet jij van eten en wijn, voor schappelijke prijzen op een openluchtfestival, off ga je liever relaxen aan het Italiaanse merengebied?

1. Voorbij de drukte van Toscane

ToscaneFoto's: Getty Images

Columbus-schrijver Jona Dekker is van alle markten thuis in de provincie Grosseto: 'Als er één Italiaanse regio is waar je dolce far niente, de zoetheid van het nietsdoen, ervaart, dan is het Toscane wel. Al turend over glooiende heuvels, fijnproevend aan lokale wijnen en verse pasta en slenterend door pittoreske dorpen word je gedwongen om een rustiger ritme aan te nemen. We draaien er echter niet omheen: de regio is waanzinnig mooi, maar in sommige delen ook waanzinnig druk. Hoeveel winkels in Florence zullen nu nog onpretentieuze lokale producten verkopen? En hoeveel huizen in San Gimignano zullen nu nog worden bewoond door mensen die er geboren zijn? Voor het authentieke, zoete leven zul je moeten uitwijken naar andere delen van Toscane, zoals de provincie Grosseto. Loop op woensdag over de mercato in het oude centrum van Massa Marittima en je hoort louter Italiaans om je heen. Heb je de zoete smaak te pakken? Vraag dan eens rond naar een lokale sagra, een openluchtfestival waar het draait om eten en wijn voor schappelijke prijzen. Tekenend is ook de gang van zaken bij Ristorante Gli Attortellati: als je de eerste klant bent, stel je samen met de eigenaren het menu samen.' 


2. Voorbij de drukte van het Italiaanse merengebied

Iseomeer in Noord-Italië. Foto: Canva Images Iseomeer in Noord-Italië. Foto: Canva Images 

Columbus-redacteur Tom Aussems ziet méér van de Italiaanse meren: 'Hoe bezoek je Lago Maggiore en het Gardameer zonder te verdrinken in de dagjesmensen? Simpel: door het hogerop te zoeken. Voor het mooiste uitzicht op Lago Maggiore ga je wandelen in Parco Nazionale Val Grande. Sentiero Bove is een pittige driedaagse hike over de bergruggen van het park. Je slaapt in berghutten en wordt geregeld getrakteerd op een fenomenaal panorama over het meer, zoals bij Capella Pizzo Marona, een stenen kapelletje hoog in de bergen. Iets minder hoog, maar nog altijd ver weg van de drukte in het dal, liggen de spannende gravelpaadjes rond het Gardameer. Spring op een mountainbike en kies een van de vele routes. Met in totaal duizend kilometer aan gemarkeerde paden is er voor ieder wat wils, van beginners tot durfals zonder hoogtevrees. Kun je de verleiding van het water niet weerstaan? Kies dan voor een van de kleinere meren in Noord-Italië. Buitenlandse toeristen slaan het romantische Isola San Giulio vaak over. Op dit eilandje midden in het Ortameer dwaal je tussen eeuwenoude gebouwen en kerkjes. Het Iseomeer telt maar liefst drie eilanden, waaronder het piepkleine Loreto met een neogotisch kasteel en weelderige tuin.'Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort handige tips? In Columbus Travel editie 107 vind je onze top 20 greatest hits voor Europa plus tips voor de grote steden buiten het gebaande pad!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!