image
iStock

Verborgen parels: 5 tips in nationale parken

De nationale parken die Nederland rijk is hebben heel wat te bieden op vlak van natuur en avontuur. Maar dat niet alleen, ze kennen ook verborgen parels! Trek eropuit en ontdek nieuwe plekken met deze vijf tips. 

1. Geniet van een magisch uitzicht over de Maasduinen, Limburg


Vanaf de uitkijktoren Afferden heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park De Maasduinen. De toren is slechts twaalf meter hoog, maar omdat hij op de hoogste paraboolduin van het park staat kun je erg ver kijken. Vroeger stond hier trouwens een brandtoren. Men gebruikte de toren om bosbranden vroegtijdig te signaleren. De fundering van de brandtoren is nog steeds zichtbaar.

2. Kom tot rust aan Kaap Kobbeduinen, Friesland

KaapKobbeduinen_Nederland_SchiermonnikoogFoto: iStock

Kaap Kobbeduinen is een houten baken dat ooit op het eiland werd neergezet als oriëntatiepunt voor schepen. Het bouwwerk staat in het midden van het eiland Schiermonnikoog en is met de fiets bereikbaar. Je kunt vanaf hier naar Kaap Willemsduin, een ander baken, wandelen. Het gebied tussen de kapen is in het broedseizoen, van 15 april tot 15 juli, alleen toegankelijk met een boswachter. Je hoort hier louter de geluiden van vogels en het geruis van de zee; verder is het stil en leeg.

3. Spot bruinvissen in de Oosterschelde, Zeeland

Bruinvissen_Oosterschelde_NederlandFoto: iStock

Behalve de zeehond komt er in de Oosterschelde ook nog een ander zoogdier voor: de bruinvis. De dolfijnachtigen springen bijna nooit boven het water uit. Als je geluk hebt zie je de rugvin. Het is sowieso een goed idee om een verrekijker mee te nemen. Nabij het havenhoofd van Zierikzee staat een speciale zuil waarmee je bruinvissen kunt horen. De geluiden worden opgevangen door een hydrofoon, draadloos naar de kant gezonden en via een speaker hoorbaar gemaakt voor mensen.

4. Maak unieke foto's in de Jardin d'émail, Gelderland

Foto: ANP

Denk je aan De Hoge Veluwe, dan denk je aan de witte fietsen, het slot of het Kröller-Müller Museum met de schilderijen van Vincent van Gogh. Maar de door Jean Dubuffet ontworpen Jardin d’émail, in de beeldentuin van het museum, is óók een bezoekje waard. De zwart-witte ommuurde ‘tuin’ van beton en glasvezel werd recentelijk gerestaureerd en is extreem instaproof.

5. Observeer bijzondere vogels in Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland

Foto: ANP

Nieuw Land ligt op een vleugelslag van Amsterdam en omvat onder andere de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden. Je kunt hier vooral goed wandelen en vogels spotten. Vanuit vogelkijkhut De Zeearend bij Almere heb je een prachtig uitzicht over een groot rietmoeras. Met een beetje geluk spot je hier een grote zilverreiger, roerdomp, zeearend of edelhert.

Tip van de redactie: bezoek zes nationale parken in één rits
‘Neem de tijd’ is een 470 kilometer lange wandelroute die de zes parken in het noorden van Nederland − Weerribben-Wieden, De Alde Feanen, Lauwersmeer, Schiermonnikoog, Drents-Friese Wold en Dwingelderveld − met elkaar verbindt. Kijk voor gedetailleerde routebeschrijvingen en -kaarten op Wandelapp.


Dit artikel kreeg vorm dankzij Martjan Kuit, de bedenker van het Nationale Parken Paspoort. Bezoek zijn website voor nóg meer inspiratie.


Nog meer reisinspiratie binnen Nederland? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbriefWil jij ook ontsnappen aan de lockdown en op avontuur in eigen land? We geven je 101 tips!