image
Laimonas Ciūnys Lithuania Travel

Verken de rijke cultuur en geschiedenis van Vilnius, Litouwen's betoverende citytrip-bestemming

Litouwen is een van die plekken die tal van invloeden heeft weten te absorberen zonder zijn identiteit te verliezen. Hier mengt de Baltische cultuur zich met Europese, Oosterse en Westerse invloeden. Tegenwoordig heeft het land honderden verhalen te vertellen en ervaringen te delen met de rest van de wereld. Litouwen is misschien wel een tikkeltje rebels, maar dat maakt een citytrip of culturele vakantie dan ook extra boeiend. 

Terwijl de steden en de architecteur van Litouwen op de Unesco Werelderfgoedlijst staan, vind je er ook een levendige culturele scene met heel wat festivals en gastronomische hoogstandjes. Hier ontdek je een schat aan culturele ervaringen. 


Een stedentrip langs 700 jaar geschiedenis

Vilnius Cathedral Bell Tower. Foto's: Laimonas Ciūnys_Lithuania TravelVilnius Cathedral Bell Tower. Foto's: Laimonas Ciūnys/Lithuania Travel

In 2023 valt er heel wat te vieren in Litouwen. Zo blaast Vilnius dit jaar maar liefst 700 kaarsjes uit en dat gaat gepaard met heel wat festiviteiten en events. Het is dus hét moment om de hoofdstad te bezoeken. Vilnius is zelfs voor een korte citytrip ideaal, want niet alleen is de stad makkelijk te bereiken, eens geland sta je ook binnen vijftien minuten in het stadscentrum. Je hoeft dus geen kostbare vakantietijd in de file te verspillen.

De kronkelende straten van de oude binnenstad lenen zich er uitstekend voor om lekker in te verdwalen. In een uur tijd zie je barokke kerken gebouwd door Italiaanse meesters, muurschilderingen die de muren van de Joodse wijk sieren en rijen cafés die alles bieden, van eikelkoffie (een lokale specialiteit) tot de o zo Instagramable koude bietensoep. 


Ervaar Vilnius vanuit de lucht of vanaf het water

Vilnius. Foto: Laimonas Ciūnys_Lithuania TravelVilnius vanuit de lucht. Foto: Laimonas Ciūnys/Lithuania Travel

Wist je trouwens dat Vilnius een van de weinige in Europa is waar je overheen mag varen in een heteluchtballon? Je krijgt meteen een ander perspectief van de barokke rode daken die Vilnius zo typeren. Of wat dacht je van een bezoek op het water water? Stap je kajak in, volg de Nerisrivier stroomafwaarts en doorkruis de stad. Er zijn tal van manieren om je in de hoofdstad van Litouwen te vermaken: laat je paspoort bestempelen in de zelfuitgeroepen ironische republiek Užupis of verken de catacomben onder het kathedraalplein. Wil je toch de stad uit? Vilnius is prima te combineren met een uitstapje in de omgeving. 

Ga je liever wandelen of fietsen in de natuur? Lees hier de tips over de prachtige plekjes van Litouwen in de natuur.

 

Bezoek het sprookjesachtige middeleeuwse kasteel Trakai

Trakai castle, summer. Foto: Laimonas Ciūnys_Lithuania TravelTrakai. Foto: Laimonas Ciūnys/Lithuania Travel

Op amper een half uur van Vilnius vind je Trakai, een bestemming die elke toerist doet verwonderen. In het midden van het meer vind je een kasteel dat in de veertiende eeuw in opdracht van Vytautas de Grote gebouwd werd. Dit is een plek van geschiedenis waar je het leven van de grootvorsten van Litouwen kunt herbeleven en waar je ook de kans krijgt om dat leven van vroeger zelf te ervaren tijdens een van de vele beurzen en festivals. Genoeg geschiedenis? Geniet dan van een boottocht op het meer, stap op een paddleboard of huur zelfs een jacht!


Unesco Werelderfgoed, voor iedereen toegankelijk

De Unesco Werelderfgoederen van LitouwenVan links naar rechts en boven naar beneden: de oude stad van Vilnius (foto: Laimonas Ciūnys/Lithuania Travel), 
de Koerse Schoorwal (foto: Domantas Kancleris/Lithuania Travel), Kernavė (foto: Laimonas Ciūnys/Lithuania Travel), 
de geodetische boog van Struve (foto: Getty Images)

Het meerlagige erfgoed van Litouwen is iets dat het land graag met de wereld wil delen. Hoewel de meeste belangrijke plekken en sites in Litouwen op nationaal niveau worden beschermd en behouden, prijken ook vier sites op de Werelderfgoedlijst van Unesco: 

  1. De oude binnenstad van Vilnius - Als het politieke centrum van het Groothertogdom Litouwen van de dertiende tot het einde van de achttiende eeuw, diende Vilnius als inspiratiebron voor stedenbouwers in de hele regio. 
  2. Koerse Schoorwal - Het smalle schiereiland dat de Koerse Schoorwal is (het meet 0,4 kilometer op zijn smalst), wordt al sinds de prehistorie bewoond. Eens was het een harde plek om te wonen waar zandduinen hele dorpen opslok. De voortdurende inspanningen van mensen die aan de Spit wonen om het zand te temmen, hebben van deze plek een prachtige en serene oase gemaakt die soms de Baltische Sahara wordt genoemd.
  3. Kernavė Archeologische vindplaats - Kernavė ligt op slechts dertig minuten rijden van Vilnius. Op deze plek  ond je gedurende zo'n 10.000 jaar heel wat menselijke nederzettingen. Vandaag vind je er overblijfselen van heuvelforten, heidense begraafplaatsen en andere monumenten uit de late paleolithische periode tot de Middeleeuwen.
  4. Geodetische boog van Struve - De Struve-boog is een keten van driehoeksmeetpunten die loopt van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. Een deel ervan loopt door Litouwen. De oorspronkelijke boog bestond uit 258 driehoeken met 265 hoofdstationpunten, waarmee in de 19e eeuw voor het eerst het lange segment van een meridiaan kon worden gemeten. Mede dankzij het onderzoek kon de exacte grootte en vorm van de planeet vastgesteld worden. 

Je merkt het: Litouwen wacht op je, al is het om een korte stedentrip of een culturele vakantie waarbij je de eeuwen geschiedenis opsnuift. Een land waar zoveel te ontdekken valt.

Litouwen is een ervaring om te delen
Wil je meer info? Bezoek dan snel www.lithuania.travel of bereid jouw stedentrip of culturele vakantie hier voor en doe extra inspiratie op.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.