image
iStock

Voorjaar in de kop van Noord-Holland: 15 tips voor een dagje eropuit

Wie écht Nederland wil ontdekken, moet in de Kop van Noord-Holland zijn. Hier beleef je een authentiek stukje Holland. Ontdek prachtige natuur, zoals UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee, pittoreske dorpjes en eindeloze fiets- en wandelroutes.

Mooi weer? Naar buiten!

Nog even en we kunnen weer genieten van de lente. Stap op de fiets, maak een mooie tocht langs de kust en blaas uit op het strand. Of ontdek het binnenland met in het voorjaar de bloeiende bloemenvelden.

fietsen kop van hollandIn de Kop van Noord-Holland kun je prachtig fietsen tussen de bloemenvelden.

De vier beste fietstips


1. Langs de Noordzeekust
Van Petten naar Julianadorp via het Zwanenwater, een indrukwekkend natuurreservaat.

2. Rondje Schagen
Van Callantsoog naar historisch Schagen en weer terug, langs molens en boerderijen.

3. Stelling Den Helder
Langs de Marinebasis en de forten die onderdeel uitmaken van de Stelling Den Helder.

4. Rondom het Amstelmeer
Langs het Amstelmeer, zeer geliefd onder watersporters, en de tulpenvelden in Anna Paulowna en Breezand.

Over paden, over wegen

Wandel je liever? Kies met behulp van het Wandelnetwerk Noord-Holland een route door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties.

Wandel in Noord-Holland langs historische locaties, oude dorpjes en over boerenlandpaden.

De vier beste wandeltips


1. De schoonheid van Wieringen
Over het voormalig eiland Wieringen met uitzicht over de Waddenzee.

2. Rondje duinen
Van Sint Maartenszee door de duinen met bos en natte duinvalleien.

3. Napoleonroute Den Helder
Ontdek bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken en Duitse bunkers.

4. Het Botgat
Langs de duinen van het Botgat in Groote Keeten, een mooi wandelgebied met een uitkijktoren.

Waterrijke historie

Wat is er nou mooier dan op een zonnige dag het water op te gaan? Huur of pak je eigen sloep, zeilboot, roeiboot, kano of surfplank en volg het uitgebreide sloepennetwerk. Vaar van haven naar haven en doe historische steden aan. Wil je meer actie? Ga (kite)surfen in Julianadorp of Callantsoog. Of wat dacht je van suppen op het Amstelmeer of rondom Den Helder? Mogelijkheden genoeg!

De kop van Noord Holland _ zeeDe Kop is omringd door drie totaal verschillende kusten: waterpret verzekerd! 

De vier beste strandtips

De Kop is omringd door drie totaal verschillende kusten: de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer. Langs de 30 kilometerlange Noordzeekust vind je schone en witte stranden waar je heerlijk kunt genieten van de rust en ruimte.

1. Sint Maartenszee
Het strand van Sint Maartenszee is lekker rustig met prachtige natuur in de omgeving. Je wandelt er door het duingebied in tien minuten naartoe. Sint Maartenszee ligt in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Verwacht een ware kleurenpracht in het voorjaar!

2. Huisduinen
Strandopgang Huisduinen is de meest noordeljk gelegen strandopgang van ons vasteland. In het oude dorpje vind je een van de oudste vuurtorens van Nederland en de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa: de Lange Jaap, gebouwd in 1877.

3. Groote Keeten
Groote Keeten is een van de breedste stranden van Noord-Holland. Vanuit het dorp wandel je zo door de duinen naar het strand. Vanwege de heerlijke rust komt hier een verscheidenheid aan kustvogels voor. Met de blik op oneindig ontspannen.

4. Petten
Alleen al de omgeving van Petten maakt je rustig: de uitgestrekte weilanden, met in de verte het glooiende landschap van de duinen. Petten ligt direct aan het duingebied, omringd door bossen, met daarin diep verscholen een sprookjesachtig klein meer.

De natuur in

Van bos tot duin, van meren tot zee en van kleigrond met akkerbouw tot heide. In de Kop van Noord-Holland vind je allerlei verschillende soorten landschappen. Maar er is ook plek voor nieuwe natuurgebieden, plekken waar de natuur de kans krijgt haar eigen gang te gaan.

Van akkerbouw tot heide en van bos tot duin: in de Kop van Noord-Holland vind je voor ieder wat wils. 

De drie beste natuurtips


1. Wildrijk
In het voorjaar is de bodem van dit bijzondere bos bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten, zover je kijken kunt. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens.

2. Balgzand
Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Doordat het twee keer per dag droogvalt zijn er veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden. In het voorjaar broeden er tal van vogels. Zelfs lepelaars hebben hier met succes jongen grootgebracht.

3. Wieringermeer
Bezoek de polderbossen van de Wieringermeerpolder. In het Robbenoordbos kun je heerlijk wandelen en fietsen. Het aangrenzende Dijkgatbos is een halfopen bosgebied met onder andere mountainbikeroutes en een ruiterpad.

De Kop van Noord-Holland is voor bezoekers uit heel Nederland en van ver daarbuiten een prachtig, kleurrijk, uniek en authentiek stukje Holland. Iedereen is van harte welkom om daarvan te genieten. Bij de samenstelling van alle ‘must see, must do’-tips (januari 2021) zitten we nog midden in de beperkingen als gevolg van COVID-19. Bij de verschijning van dit artikel weten we niet wat hopelijk alweer kan en mag. Ga om teleurstellingen te voorkomen en sowieso voor alle informatie over de fiets- en wandelroutes naar HollandbovenAmsterdam.com