image
Getty Images

Hongkong geeft 500.000 vliegtickets weg – en ook jij kunt er één winnen

Het toerismebureau van Hongkong geeft vanaf 1 maart maar liefst een half miljoen vliegtickets weg aan reizigers wereldwijd om het toerisme een boost te geven. Ook jij maakt kans om zo’n gratis vliegticket in de wacht te slepen. 

Nadat corona razendhard toesloeg in China, kocht de Hong Kong Tourism Board in 2020 maar liefst 500.000 vliegtickets van luchtvaartmaatschappijen Cathay Pacific, Hong Kong Express en Hong Kong Airlines om de luchtvaartsector mee te ondersteunen. Deze tickets worden het komende halfjaar weggegeven aan buitenlandse reizigers, als onderdeel van de campagne 'Hello Hong Kong'. 

De vliegtickets worden in eerste instantie verloot onder bezoekers uit Zuidoost-Aziatische landen, gevolgd door die van het vasteland van China en Noordoost-Azië. Een deel van de tickets zal ook worden uitgedeeld aan reizigers uit Europa en de Verenigde Staten. Hoe je kans maakt op een ticket, wordt vanaf 1 maart bekendgemaakt via de websites van de airlines. Gesproken wordt over loterijen en acties waarbij het tweede ticket gratis is. 

Waarom geeft Hongkong zoveel vliegtickets weg? 

Een enkele reis naar Hongkong kost normaal gesproken op zijn minst €500 vanuit Europa. In totaal zal het weggeefprogramma de regering van Hongkong naar schatting 200 miljoen euro kosten. Maar dat is het duidelijk waard voor een bestemming die de toeristenindustrie de afgelopen jaren min of meer volledig heeft zien instorten – eerst als gevolg van de burgerlijke onrust van 2019, vervolgens door de coronapandemie en een van 's werelds strengste reisbeperkingen. De stad mocht in 2022 slechts 605.000 toeristen verwelkomen - in 2019 waren dit er nog bijna 56 miljoen (!). 

Klinkt best goed, toch? We geven je alvast een aantal tips om de hoogtepunten van Hongkong te ervaren – letterlijk.

1. Yoga en taichi op grote hoogte

Yoga op rooftop in Hongkong. Foto: Tim BilmanYoga op een dakterras in Hongkong. Foto: Tim Bilman

Voor de bijzonderste yogaklas van Hongkong neem je de lift in Queens Garden, een luxe wooncomplex in de al even luxe buurt Mid-Levels, waar de appartementen voor miljoenen dollars van de hand gaan. Op de 23ste verdieping word je verwelkomd door Estefania ‘Steffi’ Lopez Gonzalez, een vrolijke Spaanse, die je naar een terras leidt waar geheid je mond van openvalt. Voor je strekt zich het hart van de stad uit, met zicht over het water van Victoria Harbour en iconische wolkenkrabbers als de Bank of China Tower en het International Commerce Centre. Met zo’n skyline heb je al je concentratievermogen nodig om de aandacht te houden op yogahoudingen als de neerwaartse hond en de adelaar, maar je moeite wordt beloond. Steffi: ‘In de snelkoker van Hongkong is het van belang dat je je rustmomenten pakt. Even kalmeren, even wat aandacht voor je innerlijk. Ik wil je met een extra dosis energie weer terug de stad in sturen.’ Sessies van een uurtje kosten 200 Hongkong dollar (circa € 25) en vinden dinsdag- tot en met vrijdagochtend plaats. Beginners zijn van harte welkom. Neem contact op via steffi@yourlifeyourplayground.com of tel. +85255086336. 

Op een verhoogd platform aan de zuidoever van Victoria Harbour, tussen de wolkenkrabbers van de buurt Central, heeft local Raymond hetzelfde doel als Steffi: bezoekers aan de stad een meditatiemomentje meegeven. Niet door yoga, maar met een workshop over de eeuwenoude Chinese bewegingskunst taichi. ‘De wortels van taichi liggen in de vechtkunst,’ legt Raymond uit. ‘Bijna alle bewegingen kunnen in een gevecht toegepast worden. Maar diezelfde gracieuze bewegingen kun je ook heel langzaam en vooral zeer ontspannen uitvoeren, met veel aandacht voor je ademhaling. Dat helpt tegen stress en verbetert je lichaamshouding, wat weer goed is tegen rug- en nekklachten. Forceer niets, beweeg bewust en volg je eigen ritme.’ Een workshop kost € 39 en duurt een uurtje.


2. Instagrammen op grote hoogte

Instagrammers in Hongkong. Foto: Tim BilmanInstagrammers in Hongkong. Foto: Tim Bilman

Er lopen maar liefst 1 miljard Instagram-gebruikers rond op aarde, en in Hongkong word je continu met je neus op dat feit gedrukt. Het maken van selfies op instagrammable locaties is er tot een ware volkssport verworden. Tot de hotspots behoren een kade in de industriële wijk die inmiddels is omgedoopt tot de Instagram Pier, waar legertjes fotografen slalommetjes tussen de pallets en containers maken voor het perfecte selfie shot met Victoria Harbour op de achtergrond.

Ook populair zijn betonnen wooncomplexen die in de jaren zestig en zeventig in de buitenwijken zijn neergezet. Op nummer één staat het Choi Hung Estate, een verzameling gigantische torens die om een parkeergarage heen is gebouwd en waarvan de buitenkant in acht pastelkleurtjes is geverfd om de brutalistische architectuur iets te verzachten. Op het dak van de parkeergarage is een basketbalveldje ingericht dat inmiddels compleet is overgenomen door Instagrammers. Kom op een willekeurige dag aan en je vindt er tientallen toeristen uit de hele wereld in hun beste kloffie en met maar één doel: precies hetzelfde Insta-plaatje schieten. Voor sommige reizigers een absoluut schrikbeeld, maar voor anderen een fascinerende culturele ervaring − op een paar vierkante meter krijg je hier een compleet tijdsbeeld voorgeschoteld en antwoord op de vraag wat er onder de mondiale Insta-generatie in de mode is en wat zij überhaupt onder ‘schoonheid’ verstaan. 

Een ander Insta-wooncomplex is het Nam Shan Estate in de buurt Shep Kip Mei. Ook hier is een groepje perfect symmetrische, bontgekleurde woontorens om een binnenplaats gegroepeerd. Instagrammers nemen de trap naar een verhoogd speeltuintje, maar net zo interessant is wat zich hier onder het dak bevindt: een authentieke, twee verdiepingen tellende buurtmarkt waar geen camera te bekennen is.


3. Eten en drinken op grote hoogte

Rooftopbar Piqniq in Hongkong. Foto: Tim BilmanRooftopbar Piqniq in Hongkong. Foto: Tim Bilman

‘High tea’ krijgt in Hongkong een wel héél letterlijke betekenis. De theetraditie, een overblijfsel uit het Britse koloniale tijdperk, wordt in het chique Upper House Hotel in ere gehouden op de 49ste verdieping. Hier komt de gegoede klasse graag tussen half vier en half zes ’s middags samen voor thee, minisandwiches en shortcake, met adembenemend uitzicht over de stad. 
Voor een authentiekere thee-ervaring (thee is een duizenden jaren oude Chinese uitvinding) klop je aan bij het kantoortje van lokale foodie Ashley. In de geheel in vintage jarenzestigstijl ingerichte ruimte organiseert zij een traditionele Chinese theeceremonie − compleet met aardewerken potten en kopjes en verschillende theesoorten − als onderdeel van haar culinaire tours door Hongkong. Je bezoekt ook voedselkraampjes, een boerenmarkt en een van de beste dimsumrestaurants van de stad.
Voor een bijzondere borrel zoek je wederom de hoogte op, in een van de hippe rooftopbars van de stad. Onze favoriet: het ongedwongen Piqniq, waar je lekker in de openlucht kunt lunchen met bubbels en de skyline van de stad praktisch aan kunt raken.  Iets meer ‘zien en gezien worden’ (maar daarom ook leuk om even mee te nemen) is het onder de Hongkongse jetset populaire CÉ LA VI
Voor een compleet overzicht van Hongkongse rooftopbars check je The Rooftop Guide.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!