image
Vellah

Op deze 10 plaatsen in Hongarije halen wijnliefhebbers hun hart op

Een vakantie in Hongarije omvat vaak een dip in een thermaal bad, een bezoek aan een van de vele architecturale parels of een dagje luieren aan het befaamde Hévíz- of Balatonmeer. Maar Hongarije biedt veel meer dan dat. Zo is het land een walhalla voor wijnliefhebbers. De belangrijkste troeven van het Hongaarse wijnlandschap zijn de bijzondere wijnstreek Tokaj, de historische wijnkelders én de lokale, gastvrije wijnmakers. Dit zijn tien activiteiten waar je je hart kunt ophalen als wijnliefhebber in Hongarije!

1. Proef Aszú-wijn in Tokaj 

Proef Aszu-wijn in Tokaj, Hongarije

Een bezoek aan een oude wijnkelder in de vulkanische wijnstreek Tokaj is dé must-do voor wijnliefhebbers in Hongarije. Deze wijnstreek, die opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van Unesco, staat bekend om de oudste, beroemdste én meest arbeidsintensieve dessertwijn ter wereld: de Aszú-wijn. De met Botrytis Cinerea (edele rot) aangetaste druiven kennen een enorm hoog suikergehalte en worden handmatig, druif voor druif, geplukt. Daarna worden de druiven toegevoegd aan droge basiswijn en proef je tonen van honing, ceder en noten. In de kelder van Himesudvar dompelen ze je maar al te graag onder in de wereld van de Aszú-wijn. 


2. Verken het landschap van de Balaton Highlands 

Verken het landschap van de Balaton Highlands, Hongarije

Een spectaculaire, natuurlijke eyecatcher in Hongarije is het vulkanische landschap langs de noordwestelijke oever van het Balatonmeer. Daar vind je de wijnregio Balaton Highlands: een verzameling vulkanische kegels en heuvels, overblijfselen van een reeks onderwatervulkanen. Het beste uitzicht op het landschap heb je vanaf de zuidelijke oever van het Balatonmeer, maar als je wijn wilt proeven kun je ook de veerboot nemen naar een van de wijnhuizen.  


3. Bewonder de glooiende heuvels van Szekszrárd 

Bewonder de glooiende heuvels van Szekszrárd, Hongarije

Nog meer unieke natuurverschijnselen ontdek je in Szekszárd. Het landschap daar kenmerkt zich door glooiende heuvels en valleien die doorkruist worden door smalle geulen die in de loop der eeuwen zijn ontstaan door watererosie. De geulen fungeren nu als wegen, waar je mag hopen geen tegenligger tegen te komen. Tussen de wijnranken vind je tal van kleine, gezellige wijnhuizen waar je sipt van een glas lokale wijn en geniet van heerlijke streekproducten.  


4. Verdwaal in een dorp vol wijnkelders 

Verdwaal in een dorp vol wijnkelders in Etyek, Hongarije

Hongarije telt enkele sfeervolle wijndorpjes, waar je rustig kunt rondwandelen en de gerestaureerde pershuisjes kunt bewonderen. Monor Cellar Village ligt op slechts dertig kilometer van Boedapest en beschikt over bijna duizend wijnkelders, terwijl Etyek Cellar Village in het Etyek-Buda wijndistrict, ook vlak bij de hoofdstad, zich profileert als specialist in mousserende wijnen. De kelderdorpen komen tot leven tijdens hun jaarlijkse oogstfeesten.  


5. Bezoek de historische wijnstad Eger

Bezoek de historische wijnstad Eger in Hongarije

Fan van rode wijn? Navigeer dan naar Eger, op minder dan twee uur rijden van Boedapest. Het prachtig gerestaureerde centrum ligt er in de schaduw van de kasteelruïne. Hier kun je een duik nemen in het zeventiende-eeuwse Turkse bad of rondgeleid worden in het enorme keldersysteem onder het aartsbisschoppelijk paleis. Je dag afsluiten doe je met een wijnproeverij in wijnhuis Bolyki of met een overnachting in een van de wijnkelders.  


6. Maak een stop bij Villány 

Maak een stop bij Villány in Hongarije

De meest zuidelijke wijnregio Villány staat bekend om z’n volle rode wijnen. De straten krioelen van de wijnkelders en Villány is bovendien dé perfecte plek om jezelf eens heerlijk in de watten te leggen. Twee van de wijnhuizen zijn gevestigd in een viersterrenhotel mét kuuroord: Bock Hotel Ermitage en het Gere Crocus Resort & Wine Spa. Je geniet er van vinotherapie op basis van, je raadt het al, druiven en wijn. 


7. Verblijf in een wijngaardhotel  

Verblijf in een wijngaardhotel in Hongarije

Wat is er beter dan ontwaken met zicht op de wijnranken? In Hongarije heb je keuze uit tal van wijngaardhotels. Wie houdt van luxe, kan opteren voor een hotel met een fine dining restaurant of wellnessopties. Wie vooral graag de charmante plekjes opzoekt, kan terecht in een afgelegen, rustiek pension pal tussen de wijngaarden. Zo verblijf je op de Szent Gyôrgy-heuvel in een traditioneel pension van de Szászi-wijngaard, of in een van de moderne kamers van het Kristinus Landgoed in Kéthely aan de zuidelijke oever van het Balatonmeer waar je een panoramisch uitzicht hebt over de Donau. De extra touch vind je in Lajvér Winery, gelegen aan de zijkant van de Szekszárd-heuvel.  


8. Leer meer over mousserende wijn 

Leer meer over mousserende wijn bij Torley in Hongarije

In het begin van de twintigste eeuw was Hongarije naast Frankrijk en de Champagne een belangrijke producent van mousserende wijn volgens de traditionele methode. Dat is niet langer het geval, maar toch kent mousserende wijn een renaissance in het land. Breng een bezoek aan de traditionele kelders van de grootste en oudste producent van het land: Törley Sparkling Wine Manufactory. Je vindt er ook een museum en kunt er proeven van de wijnen.  


9. Leef je uit in de wijnbars van Boedapest 

Leef je uit in de wijnbars van Boedapest, Hongarije

Je hoeft Boedapest niet per se te verlaten om te proeven van de Hongaarse wijnen, want de hoofdstad huisvest ook diverse wijnbars. Sterker nog, het lijkt wel alsof er op elke straathoek wel eentje te vinden is, van wijnbars met natuurwijnen tot wijnbars in het bruisende feestdistrict. Meer over de wijnbars vind je in de Wine Bar Guide.  


10. Beleef een wijnfestival 

Beleef een wijnfestival in Hongarije

Hongarije wordt wel eens het land van de festivals genoemd en dat is niet anders als het om wijn gaat. Geen maand gaat voorbij zonder een wijn- of foodfestival in de hoofdstad of de wijnregio’s. Het is de uitgelezen kans om de lokale sfeer op te snuiven en de wijnmakers te leren kennen. Zo zijn er in juni de Wijndagen in Tokaj, of het Wijnfestival in Szeged en in Boedapest, beide in september. De lijst is eindeloos!

Meer wijninspiratie in Hongarije vind je op Winesofhungary.hu

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.