image
Thijs van den Burg

De paden af, de modder in: 6 x wadlopen in het Waddengebied

Internationaal staat ‘onze’ Waddenzee er goed op, maar in Nederland zien we het vooral als het stukje water richting de TVTAS-eilanden. Hoogste tijd dus om de Waddenzee eens als bestemming an sich te ontdekken.

1. Doe een Wad Bootcamp in Noord-Holland

Wad Bootcamp CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

De Groot Recreatie biedt wadlooptochten aan op het voormalige Waddeneiland Wieringen voor € 20 per persoon. Voor de sportieveling is er ook een Wad Bootcamp voor € 25 p.p. Je banjert met een gids en sportinstructeur over het Wad, en voert tegelijkertijd kracht- en conditieoefeningen uit. Na afloop wacht een gezonde smoothie.


2. Schatzoeken voor kinderen in Noord-Holland

Wadkennis testen met kinderen CREDIT Getty Images Foto: Getty Images 

Kijk toe hoe je kinderen een gipsafdruk maken van een vogelpootje, hun waddenkennis testen aan de hand van opdrachtbordjes op het Wad of meedoen aan een zeeroverspel. Tijdens de excursies van Natuurinformatiecentrum Balgzand leren kinderen het Wad al spelenderwijs kennen. 


3. Wadwandeling voor doorzetters in Friesland

Wadlopen CREDIT jbdodaneFoto: jbdodane

De wadwandeling van Harlingen naar Terschelling geldt als de Tocht der Tochten: 21 kilometer, loodzwaar en slechts mogelijk bij een gunstige waterstand en goede weersomstandigheden. Alleen voor zeer sportieve deelnemers, waarbij je vooraf je wadloopervaring en andere sportprestaties, zoals een meerdaagse bergwandeling of marathon, doorgeeft. Kosten: € 40 per persoon.


4. Maak een zwerfvuiltocht in Friesland

Engelsmanplaat CREDIT Gertjan van NoordFoto:  Gertjan van Noord

Met Travel the Great Unknown beleef je het Wad niet alleen, maar laat je het ook een stukje schoner achter. Vanuit Lauwersoog vaar je eerst naar het duineilandje Het Rif. Vervolgens maak je een wadlooptocht van 2,5 uur naar de vogelwachters op Engelsmanplaat. Tijdens het lopen verzamel je aangespoeld zwerfvuil. Daar krijg je overigens niet voor betaald; de tocht kost € 35 per persoon. 


5. Ervaar het winterwad in Groningen

IJs wadlopen CREDIT Hendrik SchultjanFoto: Hendrik Schultjan

In bijzonder strenge winters worden er unieke ijswadlooptochten georganiseerd, maar ook bij temperaturen rond het vriespunt zijn de wintertochten van Dijkstra Wadlooptochten een fantastische manier om de leegte van het waddenlandschap te ervaren. Door het geploeter in de modder blijf je zelf gegarandeerd warm. Vanaf € 11 per persoon. 


6. Houd een moddergevecht in Groningen

Je schoenen houd je bij het wadlopen nooit schoon, maar tijdens de kinderwadlooptochten vanuit Noordpolderzijl (vanaf acht jaar, 2,5 uur) is er ook voldoende gelegenheid om de rest van je outfit schandalig vies te maken. Buikschuiven of een moddergevecht, anyone? € 12 voor volwassenen en € 9 voor kinderen t/m 12 jaar.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Kun je geen genoeg krijgen van het Waddengebied? Bestel dan nu onze In Eigen Land Waddenspecial voor slechts €4,99!