Bay of Plenty, Coromandel, Eastland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Één groot film decor

Bay of Plenty, Coromandel, Eastland,
Nieuw-Zeeland


Als er één iets is wat me bij blijft aan mijn reis naar Nieuw-Zeeland dan is het wel de verscheidenheid aan landschappen. Het blijft mij echter een groot raadsel waarom de meeste mensen niet kunnen wachten om voet aan wal op het Zuidereiland te zetten. Het is ruiger, wilder en heeft een hogere adrenalinefactor, dat kan niet ontkend worden. Het Noordereiland heeft weliswaar geen Fjorden, toch heeft het ook volop natuurschoon van wereldformaat en voelt het verre van dichtbevolkt aan, zelfs de omgeving van Auckland. Het is in ieder geval jammer dat het door tijdsplanning vaak grotendeels wordt overgeslagen.

Vanuit het plaatsje Hahei, aan de oostkust van het schiereiland Coromandel, loopt een pad vanaf het strand omhoog de heuvels in, zoals te zien is op mijn vorige foto. Het is een mooie wandeling (45 min) en onderweg heb je de kans om verschillende kleine baaitjes en strandjes te ontdekken maar er gaat niets boven Cathedral Cove. Zoals met veel plekken in Nieuw-Zeeland was ook dit ooit een decor voor een Hollywood film. De grot geeft toegang tot een nabijgelegen strand waar je ook uitstekend kunt zwemmen. Gelukkig (voor deze ene keer) liepen er mensen om de enorme afmetingen van de grot aan te tonen. Het is wel vrij afgelegen dus neem wel eten en drinken mee en ga hiernaartoe in de ochtend! Als je om 9 uur vertrekt vanuit Hahei ben je de grote massa voor die per bootje of ander zeewaardig voertuig vanuit Whitianga aankomt. Rond 12 uur kan het behoorlijk druk worden met dagjesmensen, inclusief het soort met selfiestick.

Is er dan ook een addertje onder het gras in dit aardse paradijs called New Zealand? Niet onder het gras maar wel boven je hoofd. Het gat in de ozonlaag zorgt ervoor dat zelfs de Kiwi’s zich in de zomermaanden niet naar buiten begeven zonder een laag zonnebrandcrème. Er zijn nog steeds hier in de media verontrustende berichten over toename van huidkanker. De kracht van de zon dus absoluut niet onderschatten en insmeren met een hoge factor. Voor de rest, no worries!