Noord Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortilla's Bakken in Noord-Mexico

Noord Mexico,
Mexico


Lokale gerechten proeven hoort natuurlijk bij het ontdekken van een land. Maar het is nóg leuker wanneer deze gerechten voor je neus op traditionele wijze worden gemaakt door locals. Bij de Raramuri-bevolking thuis, in de woon-/slaapkamer, worden overheerlijke tortilla's voor ons gemaakt. Eerst kneedt men het deeg, dat daarna wordt verdeeld in gelijkmatige bolletjes. Die worden uitgerold en vervolgens bovenop de kachel gelegd die midden in de kamer staat. Ze worden nog warm aan ons geserveerd. Ook quesadilla's maakt gastvrouw Micaela op geroutineerde wijze voor ons, en ze smaken fantastisch.

Deze ervaring zou je zomaar kunnen hebben wanneer je een tour boekt met EcoAlterNATIVE Tours. Zij bieden dagexcursies én meerdaagse tochten aan door de prachtige landschappen van de Koperkloof. Bovendien zijn de gids Chunel en zijn vrouw antropologen die een schat aan kennis hebben over de Raramuri-bevolking en -tradities. Chunel werd zelf geboren in de gemeenschap.

Saillant detail in de foto is het schoeisel, de wereldberoemde zelfgemaakte slippers die om de enkel worden gebonden. Hierop lopen de Raramuri hele marathons. Letterlijk. Deze bevolking heeft daardoor een grotere longinhoud dan wij, omdat zij op grote hoogte zulke lange afstanden rennen, van kinds af aan.