Tsjechië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steengroeve wandeling

Tsjechië


Tjechie is een bij uitstek een land om de wandelschoenen uit het vet te halen.

Een voor mij onbekende wandeling, terwijl ik toch al jaren in dat gebied met vakantie ga, is die van de steengroeve Rozmital. Vlak bij het stadje Broumov gelegen tegen het Broumovsky steny aan is de tocht een verrassing.
Het begint bij het parkeren, aan het eind van het langgerekte dorp is een klein parkeer terrein, natuurlijk gratis wat in Tsjechie gelukkig nog vaker voorkomt. Je hoeft niet bang te zijn om het te missen, het vrachtverkeer van de werkende groeve wijst je de weg.
Er is een soort van ecosysteem opgezet en de route wordt goed aangegeven. Gaaf om te zien hoe het steen gedolven wordt terwijl de grote vrachtauto’s zich een weg banen langs de enkele toerist. Er zijn veel uitzichtpunten die niet alleen een goed overzicht geven van de groeve maar ook het dal is goed te zien. Op meerdere punten is een informatiebord met info over de planten, insecten en de mineralen. Wanneer je de steile weg, met uitzichtpunten hebt gehad loop je een bos in. De overgang van weidsheid en zonlicht, naar de enigszins mysterieus aandoende woudreuzen is abrupt. De tocht door het bos is kort, waarna je uitkomt op een lieflijke weide met veel bijenkassen. Veel soorten insecten vliegen dan ook af en aan om zich te goed te doen aan de overvloed van nectar. Het wuivende veld staat vol bloemen en het gras reikt tot halverwege de kuiten. De route volgend loop je weer door een stuk bos om uit te komen bij de groeve. Daar is nog een watertje gemaakt en dan zit deze boeiende tocht er op.

De korte tocht is een aanrader zeker ook voor gezinnen met kinderen door de veelzijdigheid, flora en fauna en de mogelijkheid een groeve in werking te zien.