Madrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centro de Arte Reina Sofia

Madrid,
Spanje


Ik ben niet zo'n museumganger; meestal hou ik het na een uurtje of maximum 2, voor bekeken. Ook zo met het Prado, al is dat misschien godslastering om dat te zeggen, omdat het Prado als een Spaanse "Nationale Trots" wordt beschouwd :-)
In het Centro de Reina Sofia daarentegen, was ik volledig in verrukking ..
Het museum, waar de nationale collectie moderne kunst is ondergebracht, is gehuisvest in het 17de eeuwse Hospital de San Carlos. Opvallend aan het gebouw zijn de 2 glazen liften, die buiten de muren zijn geplaatst en uitkijken over het plein ervoor en de wijdere omgeving met oa zicht op het mooie Estacion de Atocha.
Het museum herbergt een uitgebreide collectie van Spaanse modernisten, zoals Juan Gris, één van de eerste en meest poëtische kubisten.
Vanzelfsprekend zijn ook Dali, Miro, en Picasso vertegenwoordigd, van deze laatste vormt zijn machtige en imposante schilderij "Guernica" natuurlijk het middelpunt.. deze 3 kunstenaars alleen al maken een bezoek aan het Reina Sofia zeer de moeite waard! Er zijn ook werken van niet-Spaanse kunstenaars te zien, en er worden ook regelmatig tijdelijke klein- of grootschalige exposities georganiseerd.
Tenslotte is er nog een prachtige en heerlijk koele binnentuin en een gezellige eetbar. Het museum is elke dag open, zaterdag na 14u30 en zondag is de entree gratis, de andere dagen betaal je een heel democratisch inkombedrag. Een aanrader dus voor al wie van moderne kunst houdt!
Op de foto een jong stel, gefotografeerd op het gezellige plein voor het museum, dat je kan overschouwen vanuit de glazen liften en waar je heel wat terrasjes vindt om uit te blazen van je museumbezoek.