Granada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grotwoningen, gitano's, en vurige flamenco

Granada,
Spanje


Sacromonte is een van de meest boeiende wijken in Granada. Het ligt op de heuvel Valparaiso aan de Sacromonte vallei en grenzend aan de oude wijk El Albaicín.

Het is de plaats waar in de 15e eeuw een grote groep Spaanse zigeuners ging wonen. De zigeuners maakten hun woningen in grotten. In het bovenste gedeelte van Sacromonte zijn de best bewaarde grotwoningen te bezichtigen. Hier is ook het museo cuevas del sacromonte, een openluchtmuseum in enkele historische grotten waar de geschiedenis wordt vertelt.

Vanaf de lekker rommelige heuvel heb je een geweldig uitzicht over Granada en het Alhambra! De gitano's wonen daar niet echt verkeerd.
We hadden een wat druilerig weertje, maar het zicht was goed.

De gitano’s staan bekend om de lange traditie typische Spaanse muziek- en dansvorm, de flamenco. Er zijn vele flamencoshows in de grotten van Sacromonte; een bezoekje aan de wijk is goed te combineren met het bijwonen van een dansvoorstelling. Ik had er een geweldig avond!
De wijk is bereikbaar te voet, maar ligt op een heuvel, alle straten in Sacromonte zijn erg steil en het is een pittige klim. Heel makkelijk neem je ook even de bus. Bus 34 vanaf bv. Plaza Nueva in centrum Granada.