Baskenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Urbex 1 (Getxo Photo Festival)

Baskenland,
Spanje


Een enorm maar vervallen ‘paleisachtig’ gebouw met galerijen en balkons met uitzicht op strand en zee (architect: Ricardo Bastida, 1918). Gelegen in het centrum van Getxo, aan de strandboulevard.

Dat is het décor van een samenkomst van bekende fotografen en organisatoren van het festival. Vanuit de vervallen ruimte heb ik een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dit is wat er over is van de enorme (soms bijna) paleizen die de rijke families van Baskenland hier aan zee hadden. Het heet Galerias Punta Begona en je betreedt het via een soort brandtrap aan de buitenkant. Binnen is er een mooie gelegenheid voor urbexfotografie. Zo’n kans krijg je niet vaak. Verder praat ik hier met diverse mensen, ik luister naar de gesprekken en kijk rond. Een perfecte ambiance voor zo’n samenkomst. Een ding is mij wel duidelijk: iedereen is hier erg enthousiast over dit festival waar veel werk in de voorbereiding heft gezet en ze dragen een passie voor fotografie uit. Volgend jaar weer, in september.
Men probeert het immense gebouw te restaureren maar een geldschieter heeft het inmiddels laten afweten . En zo kwijt het langzaam weg...