Alentejo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mina de São Domingos district Mértola in de Alentejo Portugal

Alentejo,
Portugal


Wie van verlaten historische ( Urbex ) industriële locaties houdt kan deze locatie bijna niet overslaan bij een reis in/ naar Portugal.
Mina de São Domingos is een historisch mijnstadje in de gemeente Corte do Pinto in het district Mértola in de Alentejo / Portugal . De mijn bevindt zich in het midden van een geologische zwavelgrindlaag die door het hele zuiden van het Iberisch schiereiland ( pyrietgordel van het Zuid-Iberisch schiereiland ) loopt.
De geschiedenis van de Mina de São Domingos gaat terug tot de Feniciërs , die naast koper ook goud en zilver uit het erts haalden . De tweede mijnperiode gaat terug tot het Romeinse rijk tussen 12 en 397 na Christus. Gedurende deze tijd werd de mijn uitgebreid tot een diepte van 40 meter. De totale productie in deze periode wordt geschat op ongeveer 750.000 ton kopererts. De industriële exploitatie van de afzetting begon in 1858 door Manson en Barry , die de Sabina Mining Company oprichtten , die de mijn exploiteerde tot deze in 1966 werd gesloten. Hiermee kwam een einde aan de kopermijnbouw in dit gebied. Dit waren dagbouwmijnen met een diepte tot 120 m en civieltechnische werken tot een diepte van 400 m. Met de sluiting van de mijn begon de achteruitgang van de voorheen welvarende mijnstad São Domingos, grote delen van de bevolking raakten werkloos en verloren hun bestaan als gevolg van de sluiting.
Om het erts te vervoeren werd een spoorlijn aangelegd die uitsluitend door de mijnbouwmaatschappij voor vrachtverkeer werd geëxploiteerd. De route had een totale lengte van ongeveer 15 km. Er werd een laadstation gebouwd in de rivierhaven van Pomarão , het eindpunt van de spoorlijn aan de rivier de Guadiana . De route werd ook stopgezet in 1966. Milieuschade De mijnmaatschappij Sabina verliet de mijn in 1966 zonder passende maatregelen te nemen om de reeds opgetreden milieuschade te herstellen. De situatie heeft sindsdien zorgwekkende vormen aangenomen in termen van grondwaterverontreiniging. De hopen van de mijn worden geschat op enkele 100.000 ton. Ze bevatten naast een hoog aandeel sulfiden ook muurresten en ander mijnafval. Uitbloeiingen. De overige open putten zijn gevuld met water dat ook een hoog metaalgehalte bevat - vooral ijzer en koper - . Als het hevig regent, dringen de opgeloste sulfaten de nabijgelegen Chança- rivier binnen en van daaruit in de Guadiana . Dit heeft ook een overeenkomstige invloed op het landschap en de vegetatie en op de watervoorziening in dit gebied.Het is mogelijk om het gebied te bezoeken en de restanten van de gebouwen te bekijken.In het stadje is een expositie te zien over de mijn en de geschiedenis er van.