Auschwitz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het schrikbeeld van Birkenau

Auschwitz,
Polen


Een schrikbeeld, zeker achteraf wanneer je weet wat zich hier allemaal afgespeeld heeft. Dit is de poort van de dood, de toegang naar het kamp Auschwitz-Birkenau.

Birkenau werd gebouwd vanaf 1941 en symboliseerde voor de nazi’s de zogenaamde Endlösing, oftewel eindoplossing: de systematische moord op alle Joden. Deze uitroeiing ving aan in het begin van 1942. De houten barakken boden ruimte aan 100.000 gevangenen en er werden gaskamers met crematoria gebouwd. Bij aankomst van de gedeporteerden met de trein vond er een selectie plaats op het perron waarna alle persoonlijke bezittingen werden afgenomen. Een deel van de mensen werd meteen vermoord in de gaskamers en vervolgens werden de lichamen verbrand. Het andere deel werd ingezet als dwangarbeiders in Auschwitz III (of Monowitz). Hier realiseerden toonaangevende Duitse bedrijven op misdadige wijze hun productie.

Op de foto zie je behalve de poort ook de rails die letterlijk stonden voor een eindstation. Meestal wordt de foto genomen met de poort precies in het midden. Deze opname geeft een wat andere dimensie. Het gaat niet meer om de poort, maar ook om wat ernaast staat: hekken, barakken, hel,