Auschwitz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezinning

Auschwitz,
Polen


Mijn opa is op hoge leeftijd naar Polen geëmigreerd. Begrijpelijk, maar ook niet. Hij is bij een razzia in Amsterdam zonder reden opgepakt. Tijdens de oorlog heeft hij in 3 kampen gezeten, ook in Polen. Waarom zou je terug willen naar deze vreselijk traumatische plek?

Er zijn 2 kampen in Auschwitz I en II. I was een concentratie- en werkkamp en bekend vd tekst 'Arbeit macht frei'. II was het bekende vernietigingskamp. Er was zelfs een derde in de maak.

Deze foto is gemaakt in Auschwitz II. Het is geen foto die je vrolijk als 'reisfoto' deelt, maar ik ben zeker van mening dat dit hoort bij reizen. Beide kampen hebben diepe indruk op mij gemaakt... Mijn opa heeft ons er nooit over verteld. Tot in Polen, daar heb ik een paar afschuwelijke verhalen in verkorte versie gehoord.

Zelf heeft hij ooit het bod gekregen om samen met 2 gevangenen en een Duitse officier te vluchten. Dit heeft hij niet aangedurfd. Wel heeft hij de oorlog overleefd, is hij naar NL teruggelopen met de Russen en heeft hij langdurige vriendschappen met Poolse lotgenoten opgebouwd.

Vreemd om daar decennia later vrijwillig te zijn en stil te staan bij deze vreselijke geschiedenis.