Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een grote keel opzetten

Zeeland,
Nederland


Afgelopen weekend vierde Struisvogelfarm Monnikenwerve tussen Sluis en Aardenburg haar 25-jarig bestaan.
Begonnen met slechts enkele dieren is dit bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een farm met 9 verschillende loopweide waar zo'n 160 dieren van enkele weken oud tot -de oudste hen!- 25 jaar een vrije uitloop hebben. Ook beschikken ze over meerdere stallen.
Het is zowel fok- als mest/slachtbedrijf; geselecteerd wordt voor de fokdieren vooral op karakter, makkelijk in de omgang. De eieren worden in een enorme broedmachine uitgebroed en de dieren die niet voor de fok geselecteerd zijn worden rond de leeftijd van 1 jaar en ruim 100kilo geslacht.
De farm heeft een winkel waar diverse struisvogelproducten worden verkocht; niet alleen vlees, maar ook voorwerpen gemaakt van het leer, de veren of de eieren.
Ook is er een tearoom waar de zelfgemaakte advocaat geproefd kon worden, een aanrader!
In juli en augustus is de farm dagelijks geopend; in mei, juni, september en oktober alleen in het weekend en op woensdagmiddag.

Tijdens de jubileumdagen was er veel publiek en ook weer zo'n "berucht" jongetje dat naar de zin van deze vogel wat al te luidruchtig dichtbij kwam. Hij/zij zette dan ook een enorme keel op, zoals je op de foto kunt zien.
Je zou denken dat daar een enorm kabaal uit kwam, maar nee: struisvogels beschikken niet over stembanden en je hoorde slechts een soort geblaas veroorzaakt door het uitstoten van de in de luchtpijp verzamelde lucht.